ONG-urile, îngrijorate de posibila compromitere a unor anchete ale DNA

Mai multe organizaţii nonguvernamentale şi-au exprimat, marţi, îngrijorarea faţă de posibila compromitere a unor anchete ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar şi de modul în care s-a desfăşurat inspecţia CSM la această instituţie, cerând sancţiuni pentru cei vinovaţi de scurgerile de informaţii.

3 afișări

"Iniţiativa pentru o Justiţie Curată, Asociaţia Pro Democraţia, Agenţia de Monitorizare a Presei şi Centrul pentru Jurnalism Independent îşi exprimă îngrijorarea cu privire la posibila compromitere a unor anchete în curs şi la modul în care s-a desfaşurat inspecţia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)", se precizează într-un comunicat comun al organizaţiilor .

Organizaţiile semnatare ale documentului ţin, prin intermediul aceluiaşi comunicat de presă, să condamne furnizarea de informaţii din raportul de inspecţie al CSM.

"Din precizările DNA şi CSM reiese că acest document nu este finalizat şi că reflectă numai un singur punct de vedere, cel al inspecţiei CSM. În aceste condiţii, furnizarea de informaţii din raport reprezintă o încercare de a impune public un anumit punct de vedere, fără a avea şi celelalte opinii şi, evident, de a discredita. Astfel de acţiuni decredibilizează instituţia care ar trebui să constituie o garanţie pentru independenţa justiţiei. Prin urmare, solicităm tuturor instituţiilor statului care au avut acces, prin reprezentanţii acestora, la punctul de vedere al inspecţiei CSM să iniţieze anchete administrative efective care să conducă la sancţiuni disciplinare în cazul persoanelor care se fac vinovate de furnizarea acestor informaţii", se precizează în documentul citat.

Preluând un punct de vedere exprimat de DNA într-un comunicat de luni, cele patru organizaţii "îşi manifestă îngrijorarea" în legătură cu posibila compromitere a unor anchete în curs, susţinând că, în aceste condiţii, cei care au trecut în Raportul de control informaţiile confidenţiale dintr-o anumită anchetă nefinalizată s-ar putea face vinovaţi de favorizarea infractorului, faptă pedepsită de Codul penal.

Organizaţiile apreciază, pe aceste considerente, că inspectorii CSM care au efectuat controlul "au încălcat legea, situându-se deasupra ei".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici