Patru reţinuţi în dosarul de infracţiuni informatice cu criptomonede cu prejudiciu 2 mil. euro

Patru persoane au fost reţinute într-un dosar de infracţiuni economice cu criptomonede. Potrivit anchetei, s-ar fi realizat transferuri frauduloase de criptomonede din contul unui cetăţean britanic către diferite portofele digitale. Prejudiciul depăşeşte 2 milioane de euro.

1012 afișări
Imaginea articolului Patru reţinuţi în dosarul de infracţiuni informatice cu criptomonede cu prejudiciu 2 mil. euro

Patru reţinuţi în dosarul de infracţiuni informatice cu criptomonede cu prejudiciu 2 mil. euro

În urma a 3 percheziţii domiciliare efectuate joi de poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj – Serviciul de Investigaţii Criminale, cu sprijinul poliţiştilor Direcţiei de Investigaţii Criminale, Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, în municipiul Bucureşti şi judeţul Mureş, au fost descoperite şi ridicate înscrisuri, telefoane mobile şi o cutie de ambalare a unui dispozitiv de tip portofel digital.

De asemenea, au fost descoperite şi ridicate instrumente concepute sau adaptate în scopul clonării cardurilor bancare – skimming, medii de stocare, cartele SIM, dar şi o armă din categoria celor supuse autorizării, urmând a se stabili respectarea prevederilor legale de deţinere.

„Din cercetări a reieşit că, în cursul lunii aprilie 2021, un cetăţean britanic, de 35 de ani, care intenţiona să vândă 41,69 de criptomonede, prin intermediul unei tranzacţii directe, fără utilizarea unei platforme de tranzacţionare, ar fi stabilit o legătură cu un grup de bărbaţi din municipiul Bucureşti şi din judeţul Mureş. Din grupul respectiv ar fi făcut parte şi un bărbat, de 48 de ani, identificat drept intermediar pentru clientul principal al criptomonedelor. Sub pretextul realizării tranzacţiei, acesta i-ar fi solicitat cetăţeanului britanic crearea unui cont pe o platformă online, de tipul unui portofel digital care înregistrează tranzacţiile securizat, unde să transfere criptomonedele în cauză, urmând ca, ulterior, să fie finalizată tranzacţia”, transmite Poliţia Română.

La câteva zile după acea întâlnire, bărbaţii ar fi revenit, context în care ar fi reuşit preluarea fără drept a datelor de înregistrare în portofelul digital al britanicului, după care ar fi realizat un transfer fraudulos în valoare de 41,69 de criptomonede.

La scurt timp, bărbatul de 48 de ani ar fi menţionat că se întoarce în câteva momente cu contractul de vânzare-cumpărare, fără a reveni.

În baza investigaţiilor efectuate, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au constatat că volumul integral al criptomonedelor respective ar fi fost fragmentat, prin numeroase transferuri efectuate către diverse portofele digitale.

Au fost puse în aplicare 4 mandate de aducere, persoanele fiind duse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, pentru audieri.

În cauză sunt continuate cercetările sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj.

Cercetările se fac într-un dosar penal privind sâvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică, acces ilegal la un sistem informatic şi tăinuire.

La momentul săvârşirii infracţiunilor, prejudiciul cauzat a fost evaluat la aproximativ 2.000.000 de euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici