Procuror reclamat la CSM pentru că i-a făcut pe mai mulţi poliţişti "proşti" şi "păsărici"

Procurorul Saşa Cercel din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea a fost reclamată la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi la Consiliul Superior al Magistraturii, ea fiind acuzată că i-a făcut pe mai mulţi poliţişti "proşti" şi "păsărici".

6 afișări

Potrivit săptămânalului "Bihoreanul", şeful Poliţiei municipiului Salonta, comisarul Alexandru Roxin, împreună cu alţi opt poliţişti din subordinea sa, au reclamat "comportamentul nedemn" pe care magistrata l-ar fi avut faţă de ei într-o anchetă în care i-a audiat ca martori, respectiv învinuiţi.

Potrivit sesizării, Saşa Cercel i-ar fi jignit pe oamenii legii, făcându-i "proşti", "nesimţiţi", "obraznici", "păsărici", "şmecheri" şi "fiţoşi", ar fi urlat la ei şi i-ar fi pus să stea aliniaţi, timp de trei ore, în biroul său, în faţa unor infractori, pentru recunoaştere din grup.

Poliţiştii au fost audiaţi în două dosare în care şeful Poliţiei Salonta este cercetat pentru purtare abuzivă.

Prima reclamaţie a fost depusă de o femeie care se plângea că Roxin ar fi pălmuit-o în biroul său, în timpul unei audienţe. Cea de-a doua era semnată de un scandalagiu ce fusese ridicat, în vară, cu forţa, de poliţiştii salontani de pe terasa unei pensiuni unde provocase scandal, şi care acum acuză că ar fi fost lovit cu pumnul în gât.

"Am fost îngrămădiţi ca ultimii borfaşi culeşi de pe stradă, într-un birou de trei pe patru metri, nouă poliţişti în faţa unor infractori", a declarat şeful Poliţiei Salonta.

Apoi, spune Alexandru Roxin, deşi iniţial procurorarea îi citase ca martori, agenţii Florin Vida şi Petru Bobiş au fost învinuiţi pentru mărturie mincinoasă, iar ultimul chiar amendat cu 50 de milioane de lei vechi pentru "obrăznicie".

"Pe parcursul audierii, martorul s-a comportat ireverenţios cu procurorul, a vorbit concomitent cu acesta, a folosit ton ridicat, ceea ce l-a determinat şi pe procuror să ridice tonul, a cerut să se consemneze în mod obraznic unele aspecte neesenţiale pentru anchetă", se arată în ordonanţa prin care Cercel îşi justifică decizia.

În sesizarea depusă de poliţişti se mai arată că Saşa Cercel a folosit cuvinte necorespunzătoare la adresa agentului Ramona Borodan, etichetând-o "păsărică" şi "gaiţă".

"Când nu confirmam ceea ce dânsa dorea să scrie în declaraţie, ridica tonul la mine, strigând că ceea ce vreau eu să precizez nu e în concordanţă cu ceea ce doreşte ea să fie scris", susţine Borodan.

Şi agentul Florin Vida pretinde că a fost supus unui tratament jignitor.

"În timpul audierii mele, domnişoara procuror a avut un comportament total necorespunzător faţă de mine în ceea ce priveşte demnitatea mea ca om. A urlat la mine ca la un animal şi nu şi-a putut stăpâni ura şi duşmănia pe care o are faţă de poliţişti, sau poate faţă de bărbaţi. Şi-a bătut joc de studiile mele la Drept şi a făcut unele trimiteri la originea familiei mele", se arată în declaraţia agentului.

În plângerile lor, poliţiştii cer ca procuroarea Cercel să fie cercetată pentru purtare abuzivă şi să fie scoasă din anchetă: "Dorim ca cercetările să fie efectuate de către un procuror imparţial şi nu de unul care manifestă o atitudine vădit ostilă faţă de lucrătorii de Poliţie, care are idei preconcepute, administrează trunchiat şi unilateral materialul probator şi este animat de dorinţe de răzbunare".

Procuroarea neagă acuzaţiile ce i se aduc. "Eu fac anchete cu uşa deschisă. Mai ridic vocea, dar nu îmi permit să înjur pe nimeni. Nu este adevărat ceea ce afirmă aceşti poliţişti", a declarat Saşa Cercel, fără a dori, însă, să intre în detalii.

CSM a confirmat declanşarea unei anchete în cazul Saşei Cercel. "Cercetările le efectuează un inspector din Serviciul de inspecţie judiciară pentru procurori. Dacă se va constata existenţa unei abateri, va fi sesizată comisia de disciplină, singura abilitată să ia măsuri", a declarat Cecilia Morariu, purtător de cuvânt al CSM.

Săptămânalul citat susţine că limbajul şi comportamentul procurorului orădean sunt de notorietate în magistratura locală, Cercel fiind sancţionată, anul trecut, de CSM, cu diminuarea salariului cu 15 la sută, timp de o lună, pentru "atitudine nedemnă" faţă de un avocat. Procuroarei i s-a reproşat că, în timpul unei audieri, a catalogat-o pe avocata unui inculpat "pupăză" şi "codobatură" şi a ameninţat-o că o aruncă pe geam.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici