Procurorii, îngrijoraţi de modificările în privinţa pensionării: Vulnerabilizează statutul

Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a transmis îngrijorarea faţă de informaţiile privind eventualele modificări legislative referitoare la condiţiile de pensionare a magistraţilor, atât în ceea ce priveşte vârsta, cât şi a cuantumului pensiei de serviciu.

769 afișări
Imaginea articolului Procurorii, îngrijoraţi de modificările în privinţa pensionării: Vulnerabilizează statutul

„Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de informaţiile apărute în spaţiul public privind eventualele modificări legislative referitoare la condiţiile de pensionare ale magistraţilor, atât din perspectiva vârstei de pensionare, cât şi a cuantumului pensiei de serviciu”, transmite Secţia pentru procurori din cadrul CSM,

Potrivit comunicatului transmis marţi, „în măsura în care, integral sau în parte, propunerile apărute în spaţiul public se vor concretiza, Secţia pentru procurori atrage atenţia că situaţia este de natură să vulnerabilizeze statutul magistraţilor”.

Procurorii atrag atenţia că în egală măsură, impactul adoptării unor astfel de măsuri la nivelul resurselor umane din cadrul sistemului judiciar „ar fi unul major”, în condiţiile în care „sistemul se confruntă deja cu un deficit de personal, iar procedura de ocupare a posturilor vacante s-a dovedit a fi dificil de gestionat, neoferind suficiente soluţii pe termen mediu şi lung”.

„Secţia pentru procurori atrage atenţia că funcţionarea în parametrii corespunzători a instituţiilor din cadrul sistemului judiciar trebuie să rămână o preocupare pentru toate autorităţile statului în vederea asigurării unui stat de drept”, potrivit comunicatului citat.

Ministrul Muncii, Marius Budăi a prezentat la Parlament, soluţiile Băncii Mondiale pentru îndeplinirea jalonului din PNRR privind pensiile. Printre acestea se regăsesc contributivitatea, un stagiu minim, iar nicio pensie să nu depăşească venitul din timpul serviciului. Potrivit documentului, pensiile speciale ar trebui calculate pe baza contributivităţii, iar valoarea lunară nu trebuie să ia în seamă sporurile sau să depăşească salariul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici