Regele heroinei, care a condus din România o reţea internaţională de droguri, judecat în SUA

Unul dintre cei mai mari traficanţi de heroină din lume, iranianul Hussein Karini, care a locuit 15 ani în România, a fost extrădat din Austria, unde a fost arestat în martie, şi trimis în Statele Unite ale Americii pentru a fi judecat.

2 afișări
Imaginea articolului Regele heroinei, care a condus din România o reţea internaţională de droguri, judecat în SUA

Regele heroinei, care a condus din România o reţea internaţională de droguri, judecat în SUA

Hussein Karimi a fost arestat în timp ce încerca să fugă în Azerbaijan, a spus Michael J. Garcia, procuror federal din Manhattan, iranianul urmând să fie judecat în Curtea Federală Districtuală din Manhattan, informează The New York Times, citând procurori americani.

Iranianul a fost acuzat de trafic de droguri după o investigaţie condusă de reprezentanţi ai Drug Enforcement Administration (DEA) - Biroul Atena, Poliţia naţională olandeză, Agenţia pentru Combaterea Crimei Organizate Majore (SOCA) - Marea Britanie, Poliţia naţională germană, Poliţia naţională turcă, Serviciul român de Informaţii Externe (SIE), Poliţia română de Frontieră şi un procuror DIICOT.

Iranianul Hussein Karini a fost arestat în martie în Austria, în urma unei ample acţiuni internaţionale. Potrivit reprezentanţilor din Poliţia română de Frontieră, bărbatul de 59 de ani coordona din România o filieră internaţională care acţiona pe teritoriul mai multor state din Europa, Asia şi America (Olanda, Germania, Marea Britanie, Turcia, Afganistan, Iran, Canada, SUA), formată din sute de persoane, de diferite naţionalităţi şi structurată pe mai multe celule specializate: de la cea a cultivatorilor de mac opiaceu, până la cea a distributorilor finali.

Autorităţile internaţionale au început să colaboreze în acest caz în luna noiembrie 2005, când s-a constatat că angajaţii acestora instrumentau fragmente ale acestei operaţiuni, elementul de legatură al tuturor fiind reprezentat de liderul iranian al reţelei de traficanţi de heroină.

Liderul grupării conducea "afacerea"de la distanţă, organizând celulele organizaţiei din diferite state şi controlând toate mişcările "locotenenţilor" săi, fără a se implica direct în această activitate.

Încă din momentul stabilirii în România, iranianul şi-a asigurat ca paravan pentru acţiunile sale comerţul internaţional, printr-o societate comercială înfiinţată în anul 1992, în Bucureşti, firmă care, pentru a nu atrage atenţia autorităţilor, desfăşura activităţi legale, dar neprofitabile. Hussein Karimi coordona întreaga activitate infracţională din Bucureşti, nu părăsea ţara decât de câteva ori pe an, motiv pentru care îşi chema la ordin "subalternii", cel puţin o dată pe lună, într-un apartament de trei camere din Bucureşti.

Iranianul, deşi avea soţie şi trei copii cu aceasta, trăia în concubinaj cu o tânără din judeţul Teleorman, cu care avea un copil recunoscut oficial.

Reţeaua de traficanţi era foarte bine organizată, având celule specifice pentru cultivarea câmpurilor de mac opiaceu (Afganistan), celule de transport a opiumului din Afganistan în Iran (Iran şi Afganistan), celule laborator pentru transformarea opiumului în heroină (Iran), celule de transport a heroinei pe teritoriul Turciei, celule de organizare a transportului heroinei în SUA şi Europa (Turcia), celule de recepţie şi distribuţie a mărfii către dealerii finali (Canada, SUA, Olanda, Germania, Marea Britanie).

Reţeaua era una din cele mai prolifice organizaţii infracţionale transcontinentale, fiind responsabilă de transportul şi comercializarea anuală a unor cantităti de heroină de ordinul tonelor, iar sumele de bani obţinute, în urma acestora, se ridicau la câteva milioane de dolari. Totodată, organizaţia criminală asigura şi circuitul ilicit, via Dubai şi spălarea banilor proveniţi din comercializarea drogurilor, la nivel internaţional.

Monitorizarea, pe teritoriul României, a celor implicaţi a început în luna noiembrie 2005, când ofiţerii Serviciului Antidrog din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră au aflat că iranianul coordona, din Bucureşti, o filieră importantă de traficanţi de droguri. Rezultatul investigaţiei, în colaborare cu autorităţile din străinătate, a condus la deschiderea unui dosar penal, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a coordonat activitatea organelor de anchetă, pe teritoriul Romaniei.

Timp de aproximativ un an şi jumătate, autorităţile au monitorizat activităţile iranianului şi ale colaboratorilor săi, iar probele acumulate au dus la identificarea mai multor transporturi de droguri, cel mai important fiind de 167 de kilograme de heroină, capturat de catre poliţia turcă, moment care a coincis cu declanşarea, în forţă, a unei ample acţiuni de arestare a membrilor importanţi ai reţelei din Turcia, Olanda şi Germania.

Astfel, opt dintre membrii reţelei au fost arestaţi în Turcia, şase în Olanda şi unul în Germania.

Deşi mulţi dintre colaboratorii lui Hussein Karini fuseseră arestaţi, acesta nu a bănuit că va fi prins şi, în luna martie, a mers la o întâlnire cu membrii "celulei" din Olanda, apoi, realizând că lucrurile au scăpat de sub control, a încercat să fugă în Afganistan, prin Viena.

Iranianul a fost arestat, în luna martie, pe aeroportul din Viena, în baza unui mandat de arestare internaţional emis de autorităţile americane, în prezent efectuându-se demersurile necesare extrădării lui în SUA.

Poliţiştii nu au menţionat unde se duceau sumele de bani obţinute din traficul de droguri, în acest sens fiind desfăşurate, în continuare, cercetări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici