România, între primele ţări la numărul de plângeri adresate CEDO în 2007

Numărul cazurilor supuse atenţiei Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a înregistrat în 2007 o creştere cu 15 la sută, trecând de 103.000 de dosare, a anunţat miercuri grefierul CEDO, iar România este pe locul al treilea în ceea ce priveşte numărul de plângeri adresate.

2 afișări
Imaginea articolului România, între primele ţări la numărul de plângeri adresate CEDO în 2007

România, între primele ţări la numărul de plângeri adresate CEDO în 2007

Dintre aceste cazuri, 41.700 au fost considerate acceptabile faţă de 39.400 anul trecut, potrivit bilanţului anual.

Cele 1.503 sentinţe date, "o cifră aflată în scădere", indică "voinţa judecătorilor de a se concentra pe afacerile cele mai complexe", a precizat preşedintele Curţii,  .

Jumătate dintre plângerile adresate acestei instanţe, care poate fi sesizată de 800 de milioane de cetăţeni europeni, provin din patru ţări: 20.300 (faţă de 19.300 în 2006) din Federaţia Rusă (26 la sută), 9.150 (faţă de 9.100) din Turcia (12 la sută), urmate de 10 la sută din România şi şapte la sută din Ucraina.

Urmează imediat Polonia, Cehia şi Italia cu patru la sută. Germania, Slovenia şi Franţa au câte trei la sută.

Franţa a făcut obiectul a 48 de sentinţe, dintre care în 39 de cazuri s-au constatat încălcări cel puţin ale Convenţiei europene a drepturilor omului.

Turcia se află pe primul loc, cu încălcări ale convenţiei drepturilor omului în cel puţin jumătate din sentinţe (319), dintre care opt referitoare la tortură şi 23 la aplicarea de tratamente inumane.

Cu 175 de încălcări, Rusia se află pe locul doi, înaintea Ucrainei cu 108 cazuri, Poloniei cu 101 şi României cu 88 de cazuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici