Spătaru: Guvernul nu are cunoştinţă despre plata unei răscumpărări pentru jurnaliştii răpiţi în Irak

Guvernul nu are cunoştinţă despre plata unei răscumpărări pentru eliberarea celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Executivului, Camelia Spătaru.

7 afișări
Imaginea articolului Spătaru: Guvernul nu are cunoştinţă despre plata unei răscumpărări pentru jurnaliştii răpiţi în Irak

Spătaru: Guvernul nu are cunoştinţă despre plata unei răscumpărări pentru jurnaliştii răpiţi în Irak (Sursa: Mediafax Foto)

"Guvernul nu are cunoştinţă de vreo pretinsă răscumpărare", a spus Spătaru.

Decizia Curţii irakiene de Casaţie privind anularea condamnării la moarte a lui Mohammad Munaf, depusă la Curtea Supremă a SUA, conţine o referire la faptul că răpitorii celor trei ziarişti români i-au eliberat pe aceştia după ce au negociat cu autorităţile române şi au primit o răscumpărare.

Avocaţii americani ai lui Munaf au depus la Curtea Supremă a Statelor Unite o notificare privind decizia tribunalului irakian de casare a sentinţei de condamnare la moarte, în condiţiile în care instanţa americană urmează să audieze, la 25 martie, cazul cetăţeanului americano-irakian aflat în custodia forţei multinaţionale din Irak.

Curtea Federală de Casaţie irakiană a decis, la 29 ianuarie 2008, că hotărârea de condamnare la moarte prin spânzurare a lui Munaf şi a celorlaţi cinci acuzaţi a avut la bază vicii de procedură (inclusiv transcriere greşită a numelor) şi erori în aplicarea legii şi a stabilit anularea acesteia.

Decizia Curţii de Casaţie, publicată la 19 februarie, descrie evenimentele care au urmat răpirii ziariştilor, conform documentelor de anchetă şi urmărire. Astfel, cei trei ziarişti români au fost răpiţi, la 28 martie 2005, în apropierea cartierului Jami'a, în timp ce se aflau în maşina condusă de Mohammad Munaf. "După ce au negociat cu autorităţile române şi au primit o răscumpărare, răpitorii au eliberat victimele", afirmă documentul, conform traducerii în engleză depuse la Curtea Supremă a Statelor Unite.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici