Statul român plăteşte peste 500.000 de lei, cheltuieli judiciare pentru procesul FNI

Curtea de Apel Bucureşti a decis ca cea mai mare parte a cheltuielilor judiciare ocazionate de judecarea apelului în dosarul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), în valoare de 548.970 de lei să fie lăsate în sarcina statului.

212 afișări
Imaginea articolului Statul român plăteşte peste 500.000 de lei, cheltuieli judiciare pentru procesul FNI

Statul român plăteşte peste 500.000 de lei, cheltuieli judiciare pentru procesul FNI (Imagine: Mediafax Foto)

De asemenea, prin aceeaşi sentinţă instanţa i-a obligat pe Ioana Maria Vlas, Nicolae Popa, Marian Petrescu, Mihaela Sima, Marius Andrei, Gavril Bătrân, Mircea Costescu, Muscel Ionescu Ianculescu, Gheorghe Negură, Ştefan Boboc Ştefan şi Cezara Cecilia Bebis, împreună cu Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, SC Sov Invest SA şi SC Gelsor SA, la plata către părţile civile din dosar a despăgubirilor corespunzătoare sumelor iniţial investite şi indexate cu rata inflaţiei începând cu data de 24 mai 2000.

"Fiecare inculpat va răspunde numai faţă de acele părţi civile care au subscris unităţi de fond în perioada în care şi-a desfăşurat activitatea infracţională, după cum urmează: inculpata Vlas Ioana Maria pentru perioada 24.08.1998 - decembrie 1999, respectiv martie 2000 – 24.05.2000; inculpatul Bătrân Gavril pentru perioada decembrie 1999 - februarie 2000; inculpatul Andrei Marius pentru perioada 21.08.1998 – 02.03.2000; inculpata Sima Mihaela pentru perioada 1997 - 31.03.2000; inculpatul Petrescu Marian pentru perioada 13.03.2007 - 24 august 1998, iar inculpaţii Popa Nicolae, Costescu Mircea, Ionescu Muscel Ianculescu Mircea, Negură Gheorghe, Boboc Ştefan, Bebis Cezara Cecilia pentru toată perioada de funcţionare a FNI", se arată în minuta sentinţei.

Mai mult, instanţa a stabilit că despăgubirile cuvenite investitorilor se vor acorda conform numărului unităţilor de fond, astfel cum rezultă din cuprinsul carnetelor de investitor, confirmărilor de sold, ordinelor de plată, chitanţelor, altor acte doveditoare ale achiziţionării şi achitării către fond a contravalorii titlurilor de participare, potrivit Prospectului de ofertă publică continuă, precum şi a Reglementărilor interne privind administrarea şi funcţionarea FNI.

Totodată, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins cererile de acordare a cheltuielilor de judecată formulate de Asociaţia Păgubiţilor FNI Cugir, Asociaţia Investitorilor Păgubiţi la FNI Brăila, Asociaţia Personelor Păgubite de către FNI şi FNA Satu Mare.

Prin această nouă decizie, Curtea de Apel Bucureşti a modificat parţial sentinţele anterioare din martie 2007, octombrie şi decembrie 2006 şi noiembrie 2007, pronunţate de Tribunalul Bucureşti.

Astfel, prin decizia de miercuri a Curţii de Apel Bucureşti, Ioana Maria Vlas, fost administrator al SOV Invest, a fost condamnată la zece ani pentru înşelăciune şi abuz în serviciu, şi îngrădirea unor drepturi timp de cinci ani după ce îşi ispăşeşte pedeapsa. Totodată, instanţa a constatat faptul că infracţiunea de fals pentru care a fost acuzată Vlas s-a prescris.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici