Tokes, cercetat penal pentru instigare la nerespectarea unei sentinţe judecătoreşti

Epicopul reformat Laszlo Tokes este cercetat penal pentru instigare la nerespectarea unei sentinţe judecătoreşti, deoarece nu l-a lăsat pe preotul Iuliu Bathori din localitatea Ghenci, judeţul Satu Mare, să stea în casa parohială, deşi acesta dispunea de o sentinţă definitivă.

5 afișări
Imaginea articolului Tokes, cercetat penal pentru instigare la nerespectarea unei sentinţe judecătoreşti

Tokes, cercetat penal pentru instigare la nerespectarea unei sentinţe judecătoreşti

Comandantul Poliţiei Carei, subcomisarul Radu Chiş, a confirmat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că episcopul Laszlo Tokes este cercetat penal pentru instigare la nerespectarea unei sentinţe judecătoreşti, alături de preotul reformat din Ghenci, Szomor Attila, numit de către Episcopia Reformată de Piatra Craiului, şi de prim-curatorul din localitate, la rândul său cercetat penal pentru distrugere.

Poliţia Carei a întocmit cele trei dosare penale în urma plângerilor depuse de susţinătorii preotului suspendat Iuliu Bathori.

Deşi dispunea de o sentinţă judecătorească care îi permitea să stea în casa parohială, preotul Iuliu Bathori nu a fost lăsat să intre aici de tabăra episcopului Tokes. La sfârşitul lunii septembrie, curatorul şef al parohiei a tăiat cu un cleşte masiv lacătul pus de Bathori pe poarta casei parohiale, fâcând loc astfel procesiunii conduse de episcopul Laszlo Tokes.

Preotul Iuliu Bathori a fost suspendat în primăvara anului trecut printr-o decizie a conducerii Episcopiei Reformate de Piatra Craiului.

Întregul scandal a pornit de la suma de 50.000 de dolari primită de la Guvernul Ungariei, prin intermediul fundaţiei Uj Kez Fogas (Noua strângere de mână - n.r.), în vederea achiziţionării de terenuri pe raza localităţii Ghenci. Potrivit susţinătorilor preotului Iuliu Bathori, Episcopia a vrut să preia controlul asupra acestor fonduri, dorind să includă terenurile în patrimoniul acesteia. Preotul s-a opus intenţiei episcopului Tokes, lucru care a atras represalii.. În luna februarie a anului trecut, preotul Bathori a fost suspendat din funcţie de către Episcopia de Piatra Craiului, în locul său fiind numit preotul Szomor Attila. Oficial, Bathori a fost suspendat pe motiv că a delapidat din fondurile primite de la fundaţia ungară, acesta fiind exclus din rândul preoţilor reformaţi în urmă cu două luni.

Bathori a fost evacuat din casa parohială în luna iunie a acestui an. Între timp, preotul suspendat a obţinut o sentinţă judecătorească de reinstalare, care a fost pusă în aplicare marţi de către un executor judecătoresc. Instanţa a decis ca ambii preoţi să aibă drept de folosinţă asupra casei parohiale. În cele din urmă, preotul Szomor a rămas cu cheia de la casă, iar Bathori cu cheia de la lacătul pus pe uşa de intrare în curtea parohiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici