Trei comandori de la Aviaţie au fost trimişi în judecată de procurorii militari din DNA

  • Doi comandori de Aviaţie şi un locotenent-comandor de Aviaţie au fost trimişi în judecată de procurorii militari din cadrul DNA.
  • Aceştia sunt acuzaţi că au dat subiectele pentru concurs înainte de examen, pentru a-i asigura promovarea unuia dintre ei.
2940 afișări
Imaginea articolului Trei comandori de la Aviaţie au fost trimişi în judecată de procurorii militari din DNA

Trei comandori de la Aviaţie au fost trimişi în judecată de procurorii militari din DNA

Procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate doi comandori şi un locotenent-comandor din Aviaţie pentru fapte de corupţie.

Este vorba, potrivit DNA, de comandorul Cătălin Ungureanu, la data faptelor împuternicit adjunct (pentru zbor) al inspectorului general al Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, acuzat de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Acuzat este şi comandorul Nicolae-Lucian Lupescu, la data faptelor, împuternicit comandant al Detaşamentului Aeromedical din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie, iar în prezent ofiţer specialist în cadrul Serviciului cooperare aeronautică internaţională al aceluiaşi Inspectorat General, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Acuzat este şi Radu Tudor, locotenent-comandor, ofiţer pilot de aeronave în cadrul Detaşamentului Aeromedical al Inspectoratului General de Aviaţie, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Procurorii militari spun că în contextul unui concurs desfăşurat în perioada 12 septembrie – 28 octombrie 2019, pentru ocuparea funcţiei de comandant al Detaşamentului Aeromedical şi comandant al Punctului de Operare Aeromedical Bucureşti din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie, Cătălin Ungureanu, preşedinte al comisiei de concurs, i-ar fi transmis subiectele de examen lui Nicolae-Lucian Lupescu, în preziua concursului, pentru a-i asigura promovarea.

„Candidatul Lupescu Nicolae-Lucian ar fi beneficiat şi de ajutorul inculpatului Tudor Radu, subordonat al acestuia care, anterior desfăşurării examenului, i-ar fi înlesnit, prin asumarea verificării corectitudinii răspunsurilor, celui dintâi, asigurarea promovării examenului menţionat. Obţinerea frauduloasă a subiectelor de concurs şi a răspunsurilor aferente i-ar fi asigurat inculpatului Lupescu Nicolae-Lucian promovarea concursului şi obţinerea unui folos necuvenit, constând în ocuparea şi exercitarea fără drept a prerogativelor funcţiei de comandă la nivelul Detaşamentului Aeromedical - structură din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie având competenţe singulare şi exclusive în coordonarea şi efectuarea misiunilor aeromedicale specifice Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare la nivel naţional”, arată DNA în rechizitoriu.

Totodată, Nicolae-Lucian Lupescu ar fi încasat, în perioada de 25 noiembrie 2019 – 26 iunie 2020, cu titlu de folos necuvenit, drepturi salariale corelative în sumă de 2.116 lei, aferente ocupării respectivei funcţii de conducere.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Militar Bucureşti.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici