UNJR cere anularea examenului de numire în funcţii de conducere

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) cere anularea examenului de numire în funcţii de conducere pentru magistraţi şi precizează că a semnalat mai multe probleme legate de organizarea acestui concurs.

2 afișări

UNJR contestă modalitatea de organizare şi desfăşurare a concursului şi cere reluarea acestuia, se arată într-un comunicat al Uniunii remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

Totodată, UNJR susţine că, într-un memoriu adresat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în 14 noiembrie, a atras atenţia asupra faptului că patru membri ai comisiei sunt în conflict de interese, deoarece fie au fost sau sunt conducători de instanţe, fie provin de la instanţe unde erau înscrişi candidaţi pentru ocuparea posturilor de conducere la instanţele din raza Curţilor de Apel în cauza (Bucureşti, Craiova şi Cluj).

În opinia UNJR, aceştiar ar fi trebuit să fie înlocuiţi, pentru a nu exista suspiciuni în legătură cu imparţialitatea.

O altă problemă invocată de Uniune este legată de faptul că deşi legea prevede că doi judecători din comisie trebuie să fie de la Curţile de Apel, unul din membri era de la un tribunal.

Pe de altă parte, UNJR contestă lipsa de transparenţă a concursului, în condiţiile în care hotărârea prin care plenul CSM a aprobat componenţa comisiilor de concurs nu a fost redactată şi publicată.

Institutul Naţional al Magistraturii (INM) a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii suspendarea desfăşurării concursului de numire în funcţii de conducere pentru magistraţi şi analizarea acuzaţiilor de fraudare a examenului. Solicitarea INM este făcută în condiţiile începerii urmăririi penale în dosarul 197/P/2007 de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), informează, vineri, Institutul.

Astfel, INM cere CSM îngheţarea sau suspendarea concursului de numire în funcţii de conducere pentru judecători şi procurori, analizarea acuzaţiilor de fraudare a examenului şi anularea acestuia dacă acuzaţiile se dovedesc întemeiate. Totodată, INM solicită suspendarea temporară a organizării oricărui examen până la clarificarea situaţiei de fapt.

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat, vineri, că va solicita Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) să soluţioneze cu celeritate dosarul privind eventuala fraudare a concursului pentru ocuparea funcţiilor de procurori şefi de la Parchete.

Întrebată dacă are date cu privire la o eventuală fraudare a examenului de ocupare a funcţiilor de conducere la instanţe, Kovesi a spus că deocamdată sunt informaţii numai în ceea ce priveşte examenul de organizare pentru funcţiile de conducere la procurori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici