Comori din colecţia familiei Rothschild au fost vândute cu peste 62 de milioane de dolari la licitaţie

O vastă colecţie de artă, mobilier, argintărie, ceramică şi bijuterii, aflată de mult timp în colecţia privată a dinastiei bancare Rothschild, a fost vândută cu peste 62,6 milioane de dolari în cadrul mai multor licitaţii la casa Christie's din New York.

258 afișări
Imaginea articolului Comori din colecţia familiei Rothschild au fost vândute cu peste 62 de milioane de dolari la licitaţie

Sursa foto: X/Twitter

Vânzările, care s-au încheiat marţi, au marcat prima licitaţie dedicată în America de Nord a operelor provenite din ramura franceză a familiei bancare. Majoritatea loturilor au fost achiziţionate în secolul al XIX-lea de către baronul James Mayer de Rothschild, soţia sa Betty şi fiul lor Alphonse, şi au rămas de atunci în colecţia urmaşilor lor.
 
Colecţia a inclus opere de artă achiziţionate de familie, în special lucrări ale vechilor maeştri, în frunte cu tabloul lui Gerrit Dou "O tânără femeie ţinând un iepure cu un băiat la fereastră", care datează din secolul al XVII-lea şi care a fost vândut cu peste 7 milioane de dolari.
 
Printre cele mai vechi obiecte din cadrul vânzării se numără un portret roman Sardonyx din secolul I d.Hr. al împăratului roman Claudius, care a fost vândut cu aproape 116.000 de dolari. În mod întâmplător, acest portret a fost scos ultima dată la licitaţie la Christie's în 1899, când a fost vândut pentru 3.750 de lire sterline, cu puţin timp înainte de a intra, se crede, în colecţia Rothschild.
 
"Acestea sunt lucruri care au fost ţinute la distanţă încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Şi dacă nu cunoşteai această ramură particulară a familiei, nu le-ai fi văzut", a declarat Jonathan Rendell, vicepreşedinte al Christie's Americas, într-un interviu telefonic. "Nu este genul de lucru cu care, în New York, ne jucăm în mod normal. Este mai probabil să vezi o astfel de vânzare în Europa".
 
Expeditorii, membri ai ramurii franceze a familiei Rothschild care descind din James Mayer de Rothschild, au dorit în mod special să organizeze vânzarea la New York, potrivit Christie's. Această ramură particulară a familiei a trăit în SUA în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a declarat Rendell, adăugând în acelaşi timp că se aşteaptă ca colecţia "să se descurce incredibil de bine oriunde".
 
Vânzarea a inclus, de asemenea, mobilier, ceramică (cum ar fi importante maiolici italieneşti renascentiste), argintărie, tapiserii şi bijuterii care ilustrează gustul distinct al familiei Rothschild, pe care Rendell l-a descris ca fiind "o combinaţie extraordinară de somptuozitate şi domesticitate", relatează CNN.
 
"Acesta este genul de lucruri pentru care, în urmă cu 100 de ani, 150 de ani, piaţa ar fi înnebunit. Nu mai primim o mare parte din acest tip de material care să fie scos la vânzare", a spus Rendell.
 
Licitaţiile s-au desfăşurat pe parcursul mai multor zile, cu o vânzare de seară pe 11 octombrie, urmată de două vânzări de o zi şi de o licitaţie live simultană în care unele loturi au început la preţuri de doar 100 de dolari, potrivit Christie's.
 
În ceea ce priveşte motivul pentru care familia a ales să vândă colecţia acum, Rendell crede că ar fi putut fi vorba de o "raţionalizare" şi de o "schimbare de generaţie" în atitudine. "Nu toată lumea trăieşte ca un Rothschild din secolul al XIX-lea, nici măcar Rothschildii", a spus el.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici