A 69-a ediţie a Mostrei de la Veneţia: Lido renovat, pregătit pentru a primi o pleiadă de staruri

Numărătoarea inversă a început pentru cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia, care va primi, începând de miercuri, în celebrul Palat Lido, de acum renovat, o pleiadă de staruri de prim rang, precum Robert Redford, Jeanne Moreau, Claudia Cardinale şi Ben Affleck.

155 afișări
Imaginea articolului A 69-a ediţie a Mostrei de la Veneţia: Lido renovat, pregătit pentru a primi o pleiadă de staruri

A 69-a ediţie a Mostrei de la Veneţia: Lido renovat, pregătit pentru a primi o pleiadă de staruri (Imagine: www.labiennale.org)

18 filme vor concura pentru prestigiosul Leu de Aur, care va fi decernat pe 8 septembrie, de un juriu prezidat în acest an de regizorul american Michael Mann. Din juriu mai fac parte Marina Abramovic, Laetitia Casta, Peter Ho-Sun Chan, Ari Folman, Matteo Garrone, Ursula Meier, Samantha Morton şi Pablo Trapero.

Thrillerului politic "The Reluctant Fundamentalist", de regizoarea indiană Mira Nair, avându-i pe afiş pe Kate Hudson şi Liev Schreiber, îi va reveni onoarea de a deschide festivalul veneţian, miercuri seară, într-un Palat Lido renovat parţial.

"În acest an, zona de acces în palat a fost total renovată. Există un proiect concret, care, în trei ani, va permite renovarea totală a structurilor disponibile în Lido", a declarat directorul festivalului, Alberto Barbera.

Această renovare, comparată cu o operaţie de "lifting", va permite Mostrei să-i primească în condiţii mult mai bune pe iluştrii săi oaspeţi.

"Vor veni multe staruri în acest an la Lido. Pentru a-i cunoaşte, este suficient să parcurgem distribuţiile filmelor selecţionate: Ben Affleck, Javier Bardem, Gérard Depardieu, Zac Efron, Shia Labeouf, John Malkovich şi Robert Redford - care va veni pentru prima oară la Veneţia", a spus Alberto Barbera.

"În ceea ce le priveşte pe femei, pot să le amintesc aici pe Claudia Cardinale, Cécile de France, Selena Gomez, Vanessa Hudgens, Kate Hudson, Isabelle Huppert, Jeanne Moreau, Marisa Paredes, Winona Ryder, Emmanuelle Seigner", a enumerat directorul festivalului, care a continuat punând accentul pe numărul mare de femei regizoare din selecţia din acest an.

"Cred că avem în total 21 de femei regizoare (...) Poate că acesta este semnul că, în sfârşit, ceva este pe cale să se schimbe în lumea cinematografiei, care este, aşa cum ştim cu toţii, una foarte sexistă", a spus Barbera.

În competiţie, americanul Terrence Malick va prezenta filmul "To the Wonder", cu Ben Affleck, Rachel Weisz şi Javier Bardem în distribuţie, iar Brian de Palma vine cu "Passion", cu Rachel McAdams în rolul principal. De asemenea, Takeshi Kitano vine la Veneţia cu "Outrage beyond", în timp ce Marco Bellocchio aduce "Bella Addormentata" ("Frumoasa din Pădurea Adormită").

În afară de lungmetrajele menţionate mai sus, în selecţia oficială au fost incluse "Apres mai (Something in the air)", de Olivier Assayas (Franţa), "At any price", de Ramin Bahrani (SUA/ Marea Britanie), "La cinquieme saison", de Peter Brosens şi Jessica Woodworth (Belgia/ Olanda/ Franţa), "Lemale et ha'chalal (Fill the void)", de Rama Burshtein (Israel), "E stato il figlio", de Daniele Cipri (Italia), "Un giorno speciale", de Francesca Comencini (Italia), "Superstar", de Xavier Giannoli (Franţa/ Belgia), "Pieta", de Kim Ki-Duk (Coreea de Sud), "Spring Breakers", de Harmony Korine (SUA), "Sinapupunan (Thy Womb)", de Brillante Mendoza (Filipine), "Linhas de Wellington" de Valeria Sarmiento (Portugalia/ Franţa), "Paradies: Glaube (Paradise: Faith)" de Ulrich Seidl
(Austria/ Franţa/ Germania), "Izmena (Betrayal) de Kirill Serebrennikov (Rusia) şi "The Master" de Paul Thomas Anderson (SUA).

În afara competiţiei, unul dintre momentele importante de la cea de-a 69-a ediţie a Mostrei va fi prezenţa lui Robert Redford, în faţa şi în spatele camerei de filmat, în "The Company you Keep", alături de Shia LaBeouf şi Julie Christie.

Un nivel mare de interes există şi în jurul documentarului lui Spike Lee "Bad 25", un film despre cea de-a 25-a aniversare a lansării albumului "Bad" al cântăreţului Michael Jackson.

În ceea ce îl priveşte pe Manoel de Oliveira, el va oferi fanilor strânşi lângă covorul roşu din faţa Palatului Lido, ce va fi derulat pentru premiera celui mai recent film al său, "O Gebo e a Sombra", ocazia de a vedea câteva nume sonore, ca Michael Lonsdale, Claudia Cardinale şi Jeanne Moreau - ultimele două fiind considerate "două tinerele" pe lângă uriaşul cinematografiei portugheze, care va împlini în decembrie vârsta de 104 ani.

La ediţia din acest an a Mostrei sunt programate nu mai puţin de 50 de premiere mondiale.

Juriul secţiunii Orizzonti va fi prezidat de Pierfrancesco Favino şi îi va include pe Sandra den Hamer, Runa Islam, Jason Kliot, Nadine Labaki, Milcho Manchevski şi Amir Naderi.

Michel Demopoulos, Isabella Ferrari, Matt Reeves şi Bob Sinclair vor alcătui juriul secţiunii Opera Prima, prezidat de Shekhar Kapur.

De asemenea, debutul în lungmetraj al lui Paul Negoescu, "O lună în Thailanda", a fost selecţionat în secţiunea Settimana Internazionale Della Critica Di Venezia.

Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia se desfăşoară în perioada 29 august - 8 septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici