A fost descoperit un ihitozaur, un monstru marin de 10 metri

  • Rămăşiţele fosilizate ale reptilei marine, adesea denumite „dragon de mare”, au fost descoperite într-o rezervaţie naturală.
  • Acestea au apărut pentru prima dată acum 250 de milioane de ani.
  • Craniul cântăreşte peste o tonă.
654 afișări
Imaginea articolului A fost descoperit un ihitozaur, un monstru marin de 10 metri

Sursa foto: Facebook/ Rutland Water

În fundul unei lagune dintr-o rezervaţie naturală din Anglia, un secret a rămas adormit milenii întregi, ascuns de noroi, apă şi gheaţă. Abia recent au fost găsite nişte rămăşiţe fosilizate, o întoarcere la vremea când dinozaurii stăpâneau Pământul şi reptilele marine gigantice, denumite în mod colocvial „dragoni de mare”, străbăteau oceanele lumii.

Rămăşiţele unei creaturi marine despre care se crede că are o vechime de 180 de milioane de ani au fost descoperite în Marea Britanie, fiind unul dintre cele mai mari şi mai complete schelete ale unui ihtiozaur găsit vreodată.

Scheletul este din perioada Jurasică timpurie şi măsoară aproximativ 10 metri. Fosila a fost găsită în 2021 la Rezervaţia Naturală Rutland Water din East Midlands din Anglia, un rezervor fără ieşire la mare, la aproximativ 160 de kilometri nord de Londra. Aceasta poate că nu ar fi fost niciodată dezgropată dacă laguna nu ar fi fost drenată ca parte a unui proiect de amenajare a teritoriului.

Joe Davis, unul dintre liderii unei echipe de conservare de la Leicestershire şi Rutland Wildlife Trust, a declarat luni, 10 ianuarie, că a întâlnit fosila pentru prima dată în februarie anul trecut, în timp ce se plimba prin zonă cu un coleg.

„Mi-am dat seama că ar putea fi ceva din epoca dinozaurilor. Am putut vedea aceste creste şi denivelări. Atunci au început să sune alarmele”, a declarat Davis pentru The New York Times

Davis, în vârstă de 48 de ani, a intrat ulterior în contact cu Dean R. Lomax, un paleontolog specializat în studiul ihtiozaurilor.

„Le-am recunoscut imediat ca vertebre de ihtiozaur”, a declarat luni Dr. Lomax, şeful proiectului de excavare. „Găsise asta atât de întâmplător...”.

Ihtiozaurii, reptile marine în formă de peşte, care seamănă cu balenele şi delfinii, au apărut pentru prima dată în urmă cu aproximativ 250 de milioane de ani, potrivit Dr. Lomax, care a spus că sunt prădători de vârf care probabil se hrăneau cu alţi ihtiozauri, peşti, sau nişte reptile cunoscute sub numele de plesiozauri şi amoniţi (moluştele din prezent). Au dispărut cu aproximativ 90 de milioane de ani în urmă şi au trăit în aceeaşi perioadă cu dinozaurii, a mai spus el.

„Craniul cântăreşte peste o tonă”, a spus domnul Davis, care a făcut descoperirea iniţială şi al cărui fiu a glumit că scheletul era din epoca „Joe-Rassic”.

Ihtiozaurii aveau sânge cald şi respirau la suprafaţă. Se estimează că cele mai mari specimene aveau aproximativ 25 de metri lungime.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici