A murit Daniel Johnston, personalitate a rockului alternativ. Muzicianul a fost internat în spital de mai multe ori în ultimele luni ale vieţii

Muzicianul şi desenatorul american Daniel Johnston, o personalitate în mediul rockului alternativ, a murit la vârsta de 58 de ani, miercuri, din cauza unor probleme renale, a anunţat fratele şi managerul acestuia, Dick Johnston, informează huffingtonpost.fr.

392 afișări
Imaginea articolului A murit Daniel Johnston, personalitate a rockului alternativ. Muzicianul a fost internat în spital de mai multe ori în ultimele luni ale vieţii

Muzicianul Daniel Johnston, personalitate a rockului alternativ, a murit la 58 de ani

Enigmaticul compozitor, interpret şi artist plastic, care a construit de-a lungul carierei un univers poetic marcat de utopii infantile, dificultatea de a comunica şi iubiri pierdute, potrivit specialiştilor, a fost internat în spital de mai multe ori în ultimele luni ale vieţii, din cauza problemelor renale.

The Beatles, supereroul Capitanul America din universul Marvel, fantoma Casper şi King Kong se numără printre personajele întâlnite frecvent în creaţiile sale.

Marcat de o educaţie puritană şi influenţat, în acelaşi timp, de cultura pop, Daniel Johnston s-a luptat mulţi ani cu un sindrom maniaco-depresiv, ale cărui efecte s-au regăsit în operele sale, istorii tragice sau cinice.

Născut în 1961, la Sacramento, în statul american California, pasionat din adolescenţă de desen, dar şi de pian şi chitară, şi-a înregistrat primele compoziţii pe casete, pe care le distribuia prietenilor.

După finalizarea studiilor la liceu, şi-a consacrat mult timp desenului, dezvoltând un stil apropiat benzilor desenate, şi muzicii.

Treptat, a devenit o personalitate a scenei rockului alternativ, iar artişti precum Sonic Youth, Yo La Tengo, The Pastels, Kurt Cobain se numără printre admiratorii săi. Câţiva dintre ei, precum Teenage Fan Club, Beck, Mercury Rev, Calvin Johnson, îi vor aduce un omagiu pe un dublu album de coveruri lansat în 2004.

După mai multe internări în spitale de psihiatrie, la sfârşitul anilor 1980, Daniel Johnston a semnat un contract cu casa de discuri Shimmy Disc, care îl va promova la nivel internaţional.

Daniel Johnston înregistrează cu Jad Fair, cântăreţ şi chitarist al Half-Japanese ("It’s Spooky"), apoi două albume de studio, "1990" şi "Artistic Vice" (1992).

După o nouă perioadă marcată de probleme de sănătate, Johnston revine în 2001 cu albumul "Rejected Unknown", apoi, în 2003, cu "Fear Yourself".

În urmă cu doi ani, a susţinut ultimul său turneu muzical.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici