Actorii de la Hollywood vor vota pro sau contra unei noi greve

Principalul sindicat al actorilor americani, Screen Actors Guild, a confirmat că se va consulta cu membrii săi la începutul lui ianuarie în legătură cu declanşarea unei eventuale greve, care, dacă va fi votată, ar putea din nou să coste scump industria hollywoodiană de divertisment.

16 afișări
Imaginea articolului Actorii de la Hollywood vor vota pro sau contra unei noi greve

Actorii de la Hollywood vor vota pro sau contra unei noi greve (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Screen Actors Guild (SAG) va trimite buletinele de vot prin curier, pe 2 ianuarie 2009, celor 120.000 de membri ai săi, rezultatele votului urmând să fie publicate pe 23 ianuarie. Dacă declanşarea grevei obţine 75% dintre voturi, liderii sindicatului ar putea ulterior să declanşeze acţiunea de protest în orice moment.

O nouă grevă a actorilor de la Hollywood, după cea de la sfârşitul lui 2007 şi începutul lui 2008, ar putea aduce haosul în industria americană a divertismentului şi compromite ceremonia Oscarurilor, programată pentru 22 februarie.

Sezonul recompenselor de la Hollywood începe joi, cu nominalizările la Globurile de Aur, a căror ceremonie de premiere, prevăzută pentru luna ianuarie, a fost anulată la începutul lui 2008 din cauza grevei scenariştilor.

Greva de la începutul lui 2008, care a durat 100 de zile, a provocat pierderi de circa două miliarde de dolari, acţiunea fiind conflictul social care a adus cele mai mari prejudicii industriei divertismentului în ultimii 20 de ani.

Negocierile pentru un nou contract colectiv între Screen Actors Guild (SAG) şi Alianţa Producătorilor de Cinema şi Televiziune (AMPTP) sunt în impas, de la expirarea precedentului acord, în iunie, şi eşecul celor mai recente discuţii, în noiembrie.

SAG solicită mai ales o creştere a salariilor pentru actorii care obţin mai puţin de 100.000 de dolari pe an şi o creştere a dividendelor de pe urma vânzărilor de DVD-uri şi a conţinuturilor disponibile pe internet şi prin intermediul noilor medii digitale.

Preşedintele SAG, Alan Rosenberg, s-a declarat încrezător în faptul că membrii sindicatului vor vota în favoarea grevei. "Cred că membrii SAG vor evalua oferta făcută de AMPTP pe 30 iunie şi vor vota pentru revenirea la masa negocierilor înarmaţi cu ameninţarea unei greve", a spus el.

La rândul ei, AMPTP a pus sub semnul întrebării "sensul programării unui vot în perioada sărbătorilor de iarnă, lucru care promite o participare slabă". AMPTP a acuzat, miercuri, liderii SAG că le cer membrilor sindicatului "să salveze o strategie de negocieri perdantă, prin intrarea în grevă în timpul uneia dintre cele mai grave crize economice din istorie".

"Sperăm că actorii vor analiza propunerea noastră de contract cu atenţie şi vor ajunge la concluzia că nicio grevă nu poate rezolva problemele care au fost create prin strategia perdantă de negocieri a SAG", se arată într-o declaraţie dată publicităţii de AMPTP.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici