Actorii şi studiourile hollywoodiene au semnat un nou acord pentru trei ani

Sindicatele actorilor americani şi principalele studiouri hollywoodiene au anunţat că au semnat un nou acord pentru trei ani, eliminând astfel riscul declanşării unui nou conflict asemănător celui care a perturbat producţia cinematografică în anul 2008.

20 afișări
Imaginea articolului Actorii şi studiourile hollywoodiene au semnat un nou acord pentru trei ani

Actorii şi studiourile hollywoodiene au semnat un nou acord pentru trei ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Actualul contract care reglementează reporturile de muncă dintre actori şi studiouri va expira pe 30 iunie 2011. Noul contract va intra în vigoare pe 1 iulie 2011 şi va fi valabil până pe 30 iunie 2014.

Negocierile dintre Sindicatul actorilor americani (SAG, 125.000 de membri), Sindicatul actorilor de radio şi televiziune (AFTRA, 70.000 de membri) şi Uniunea producătorilor de cinema şi televiziune au debutat pe 27 septembrie, după o serie de întâlniri pregătitoare.

Discuţiile s-au finalizat în noaptea de sâmbătă spre duminică prin redactarea noului contract, ce prevede în special o creştere salarială de 6% în următorii trei ani şi o creştere de 10% a contribuţiilor plătite de angajatori pentru fondurile de pensii şi sănătate ale actorilor.

Semnat cu câteva luni înainte de expirarea contractului în curs, noul acord "garantează, printre altele, faptul că producţia cinematografică nu va suferi anumite perturbări", au declarat producătorii americani.

În 2008, incapacitatea actorilor şi producătorilor de a ajunge la un acord şi ameninţările cu greva, care au urmat, au perturbat producţia de la Hollywood - deja afectată serios cu câteva luni mai devreme de greva scenariştilor -, obligându-i pe actorii de la Hollywood să lucreze timp de un an fără un contract-cadru.

"Mărirea fondului de pensii şi a asigurărilor de sănătate a fost prioritatea noastră", a declarat Ken Howard, preşedinte SAG. "Obţinând acest lucru, putem spune că am obţinut un succes considerabil", a adăugat aceeaşi sursă.

Omologul lui de la AFTRA, Roberta Reardon, a salutat la rândul său avantajele oferite de noul contract, bucurându-se că "s-a semnat un acord încă de pe acum, pentru a garanta dinainte nevoile actorilor".

Potrivit presei americane, Hollywood-ul se pregăteşte pentru negocierile dintre producători şi sindicatul regizorilor americani, care vor debuta săptămâna viitoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici