Actriţa şi cântăreaţa Doris Day, o legendă a Hollywood-ului, a murit la vârsta de 97 de ani

Actriţa şi cântăreaţa americană Doris Day, o legendă a Hollywood-ului, nominalizată la Oscar şi premiată cu Grammy, a murit la vârsta de 97 de ani, din cauza unei pneumonii, luni, în locuinţa sa din Carmel Valley, California, potrivit bbc.com.

679 afișări
Imaginea articolului Actriţa şi cântăreaţa Doris Day, o legendă a Hollywood-ului, a murit la vârsta de 97 de ani

Actriţa şi cântăreaţa Doris Day, o legendă a Hollywood-ului, a murit la vârsta de 97 de ani

Fundaţia pentru apărarea drepturilor animalelor înfiinţată de artistă, The Doris Day Animal Foundation, a confirmat decesul acesteia.

Filmele în care a jucat Doris Day au fost unele dintre cele mai de succes din istoria Hollywood-ului, dar actriţa a pus punct carierei pe când avea 50 de ani, devenind activistă pentru drepturile animalelor.

În 2008, a primit premiul Grammy pentru întreaga activitate, iar, pe parcursul carierei sale de cântăreaţă, trei dintre hiturile sale - "Sentimental Journey", "Secret Love" şi "Que Sera Sera" - au fost incluse în Grammy Hall of Fame. "Secret Love" şi "Que Sera Sera" au fost recompensate şi cu premii Oscar pentru cel mai bun cântec în anii 1950.

Doris Day a primit două stele pe Hollywood Walk of Fame, una pentru cariera în film şi una pentru activitatea muzicală.

În 2004, a primit Presidential Medal of Freedom, cea mai înaltă distincţie civilă acordată de preşedinţia americană, pentru munca sa în domeniul apărării drepturilor animalelor. A absentat de la gală pentru că îi era frică de călătoriile cu avionul. Aceeaşi teamă a determinat-o să refuze un Oscar onorific şi un premiu din partea Kennedy Center Honors.

Doris Day, pe numele real Doris Mary Ann Kappelhoff, s-a născut în 1922, iar, în anii 1930, a devenit atrasă de musical şi dans. A pus capăt carierei de dansatoare după ce a suferit un accident grav la picioare, maşina în care se afla fiind lovită de un tren. În timp ce se recupera după accident, a urmat cursuri muzicale, iar astfel a ajuns şi să joace în filme. În 1959, a jucat în "Pillow Talk", iar, în 1963, în "Move Over, Darling" şi în "The Thrill of it All".

Când cel de-al treilea soţ al său, producătorul de film Martin Melcher, a murit, în 1968, Day a aflat că acesta şi partenerul lui de afaceri, Jerome Bernard Rosenthal, i-au furat mare parte din veniturile realizate în 17 ani. A primit despăgubiri în urma unui proces, dar a şi aflat că soţul ei încheiase un contract înainte ca el să moară, potrivit căruia ea urma să apară în serialul TV "The Doris Day Show", care a şi fost difuzat, între anii 1968 - 1973.

La finalul show-ului, Doris Day s-a retras din lumina reflectoarelor. A înfiinţat Doris Day Animal League, apoi Doris Day Animal Foundation. Iubitoare de cai, Day a înfiinţat un centru pentru salvarea animalelor în statul Texas.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici