Actriţa şi cântăreaţa Marie Laforêt, reprezentantă a Noului Val francez, a murit - VIDEO

Actriţa şi cântăreaţa Marie Laforêt, reprezentantă a Noului Val francez, a murit la vârsta de 80 de ani, sâmbătă, în Genolier, Elveţia, a anunţat duminică familia acesteia, fără să precizeze cauzele decesului, potrivit Le Monde.

730 afișări
Imaginea articolului Actriţa şi cântăreaţa Marie Laforêt, reprezentantă a Noului Val francez, a murit - VIDEO

Actriţa şi cântăreaţa Marie Laforêt a murit

Marie Laforêt, celebră pentru hituri precum "Vendanges de l’amour" şi "Viens", pe numele real Maïtena Doumenach, s-a născut pe 5 octombrie 1939, la Soulac-sur-Mer, în Gironde. La vârsta de 3 ani, a mărturisit artista 35 de ani mai târziu, a fost violată de un vecin: "a fost imposibil să vorbesc despre acest lucru timp de decenii". Actriţa a mai spus că acest lucru oribil care i s-a întâmplat a determinat-o apoi să aleagă o meserie publică, care nu corespundea timidităţii naturale de care suferea.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, familia s-a mutat în nordul Franţei, apoi la Paris. Atrasă ulterior de artele dramatice, tânăra Maïtena s-a înscris la concursul "S-a născut o stea", organizat de postul Europe 1 în 1959. Atunci a remarcat-o regizorul Louis Malle, care i-a oferit un rol în filmul "Liberté", ce nu a mai fost lansat.

A debutat în cele din urmă în "Plein Soleil", de René Clément, în care a apărut alături de Alain Delon.

După o primă invitaţie la Festivalul de la Cannes în 1959, a obţinut foarte multe roluri. S-a căsătorit cu regizorul Jean-Gabriel Albicocco, jucând apoi în două dintre filmele acestuia, "Fille aux yeux d’or" (1961) şi "Le Rat d’Amérique", unde a apărut alături de Charles Aznavour.

A mai jucat în filme precum "Joyeuses Pâques", "Flic ou voyou", de Georges Lautner, cu Jean-Paul Belmondo, "Les morfalous", de Henri Verneuil, "La chasse à l’homme", de Edouard Molinaro, "Fucking Fernand", de Gérard Mordillat, "Tangos, l’exil de Gardel", de Fernando Solanas (premiul juriului la Veneţia 1985).

În 1963, a debutat muzical cu piesa "Les vendanges de l’amour", de Danyel Gérard, care a avut un succes imediat. Au urmat hituri precum "Ivan, Boris et moi", "Il a neigé sur Yesterday" (omagiu adus The Beatles), "Viens sur la montagne", "Marie douceur, Marie colère", "Que calor la vida" şi turnee în lumea întreagă.

În anii 1970, Marie Laforêt devine pionieră a genului World Music, inspirat in folk-ul american şi european. A renunţat treptat la înregistrări, şi-a scris propriile cântece, o carte de succes, "Contes et légendes de ma vie privée".

Instalată la Geneva, Marie Laforêt a deshis o gaerie de artă.

Căsătorită de cinci ori, Marie Laforêt a avut trei copii, cu omul de afaceri Judas Azuelos şi cu omul de afaceri şi colecţionarul de artă Alain Kahn-Sriber. Lisa Azuelos, regizoarea filmului "LOL", cu Sophie Marceau, vorbea despre relaţiile dificile cu mama sa, care a şi mărturisit că a fost câteodată mai puţin implicată în viaţa copiilor.

Foto: Hepta

Taguri:
marie laforêt,
deces,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici