Adrian Sitaru: Am gândit "Pescuit sportiv" ca un producător de filme (Video)

Regizorul Adrian Sitaru a declarat luni, că a gândit primul său lungmetraj, "Pescuit sportiv", ca un producător de filme, forţat fiind de lipsa de fonduri şi de faptul că proiectul a avut nevoie de aproape cinci ani pentru a fi realizat.

208 afișări
Imaginea articolului Adrian Sitaru: Am gândit "Pescuit sportiv" ca un producător de filme (Video)

Adrian Sitaru: Am gândit "Pescuit sportiv" ca un producător de filme (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Adrian Sitaru a povestit că primul scenariu al filmului "Pescuit sportiv", bazat pe o idee de Radu Jude, a fost scris în 2003. "Era genul de film ieftin, de film studenţesc", a spus acesta. De-abia în 2005, cu sprijin din partea prietenilor, a obţinut o parte din finanţare, după care a început filmările, în octombrie 2007.

În total, filmul a avut nevoie de 12 zile de filmare, dar de aproape o lună de repetiţii, deoarece tehnica în care este realizată pelicula, POV (Point of View), practicată de reprezentanţii curentului Dogma, presupune jocul actorilor faţă în faţă cu camera, cu planuri strânse.

Primul montaj a fost realizat chiar de Adrian Sitaru. "Am învăţat să folosesc diferite programe de montaj", a mărturisit regizorul. După o vizită în Franţa, producătorii de la MPM Film au realizat un sunet şi montaj profesionist pe peliculă, producţia fiind filmată iniţial cu tehnică digitală.

Iniţial lansat în Franţa, filmul a fost primit bine de critică. "Pescuit sportiv" a mai fost lansat, de asemenea, în Elveţia şi Luxemburg şi urmează să intre vineri pe marile ecrane din România.

"E un moment prost acum pentru filmul independent", a spus Adrian Sitaru, referindu-se la succesul peliculei în cinematografe. "Noi nu suntem nici foarte mulţumiţi, nici foarte fericiţi", a declarat acesta.

În ceea ce priveşte opţiunea sa pentru POV, Sitaru a spus că, iniţial, s-a temut că această opţiune ar putea plictisi publicul. "În primele drafturi de scenariu aveam aceeaşi poveste, spusă prin ochii fiecărui personaj (...) Am revenit la maniera clasică de a spune povestea, dar, în final, am ajuns tot la POV (...) Cred că am un gust aparte pentru unghiul subiectiv", a spus Sitaru.

"Este ceva foarte cinematografic, vizual. Te pune pe tine în pielea personajului", a adăugat acesta.

Ioana Flora, care joacă rolul Mihaelei, femeia care merge la picnic cu amantul său (Adrian Titieni) şi loveşte cu maşina o prostituată (Maria Dinulescu), a spus că tehnica lui Sitaru nu i-a pus foarte mari probleme.

Pe de altă parte, directorul de imagine al filmului, Adrian Silişteanu, a spus că unele dintre cele mai complicate scene au fost cele din maşină, Ioana Flora fiind şofer începător, iar stilul de filmare făcând ca vizibilitatea să fie redusă.

Sitaru a mărturisit că este influenţat de faptul că este integrat de criticii şi spectatorii din străinătate în "noul val al cinematografei româneşti". Însă, în acelaşi timp, "Pescuit sportiv" nu a fost creat sub niciun tip de presiune, în perioada în care proiectul a demarat nefiind încă instituit conceptul de "noul val al cinematografiei româneşti".

Citeşte şi:

Filmul "Pescuit sportiv", de Adrian Sitaru, premiat în SUA

 "Pescuit sportiv", de Adrian Sitaru, în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Salonic

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici