Animalul de companie doarme în patul stăpânului? Iată ce efecte are acest lucru

  • În căutarea unui somn mai bun, oamenii se întreabă adesea dacă ar trebui să îşi împartă patul cu un animal de companie.
  • Experţii spun că oamenii nu ar trebui să doarmă în acelaşi pat cu animalele de companie deoarece s-ar putea să nu aibă parte de un somn de calitate.
  • Studiile recente arată că animalele de companie care dorm în pat cu stăpânii ar putea fi benefice pentru cei care suferă de anxietate sau depresie.
96063 afișări
Imaginea articolului Animalul de companie doarme în patul stăpânului? Iată ce efecte are acest lucru

Animalul de companie doarme în patul stăpânului? Iată ce efecte are acest lucru

Animalele de companie care împart patul cu stăpânii lor tind să aibă un "nivel de încredere mai ridicat şi o legătură mai strânsă cu oamenii care fac parte din viaţa lor. Este o mare dovadă de încredere din partea lor", a spus Dr. Vsevolod Polotsky, director de cercetare în domeniul somnului şi profesor în cadrul departamentului de medicină de la Facultatea de Medicină a Universităţii Johns Hopkins.

„Câinii şi pisicile care au o legătură mai strânsă cu stăpânii lor obţin beneficii suplimentare pentru sănătate, inclusiv creşterea neurotransmiţătorilor benefici, cum ar fi oxitocina şi dopamina, hormonii care ne fac să ne simţim bine", a adăugat ea.

În schimb, din punct de vedere al efectelor pe care le are acest lucru asupra oamenilor, experţii spun că oamenii nu ar trebui să doarmă în acelaşi pat cu animalele de companie deoarece s-ar putea să nu aibă parte de un somn de calitate, potrivit CNN.

Animalele pot să se mişte, să latre şi să întrerupă somnul. Somnul la câini (şi pisici) nu este continuu şi, inevitabil, se vor ridica şi se vor plimba pe pat, călcând pe stăpâni. Toată această activitate va duce la fragmentarea somnului", a declarat Dr. Vsevolod Polotsky, director de cercetare în domeniul somnului şi profesor în cadrul departamentului de medicină de la Facultatea de Medicină a Universităţii Johns Hopkins.
 
Aceste "micro-deşteptări", care pot avea loc fără să vă daţi seama, „sunt perturbătoare, deoarece vă scot din somnul profund", a declarat Kristen Knutson, profesor asociat de neurologie şi medicină preventivă la Şcoala de Medicină Feinberg a Universităţii Northwestern. „Au fost asociate cu eliberarea hormonului stresului, cortizolul, care poate înrăutăţi şi mai mult somnul".
 
Acest lucru poate fi adevărat pentru mulţi dintre noi, dar studii recente au arătat că animalele de companie din dormitor ar putea fi benefice pentru unii dintre noi.
 
Persoanele cu depresie sau anxietate ar putea beneficia de pe urma animalului lor de companie în pat, deoarece animalul de companie este o pernă mare, o pătură mare, şi ar putea simţi că acea creatură confortabilă, drăgălaşă şi blănoasă le scade anxietatea", a declarat specialistul în somn Dr. Raj Dasgupta, profesor asistent de medicină clinică la Şcoala de Medicină Keck de la Universitatea din California de Sud.
 
Datele adunate în 2017 de la Centrul de medicină a somnului al Clinicii Mayo din Phoenix au constatat că peste jumătate dintre proprietarii de animale de companie văzuţi în clinică au permis animalului lor de companie să doarmă în dormitor, iar majoritatea au considerat că animalul lor de companie este "discret sau chiar benefic pentru somn". Cu toate acestea, aproximativ 20% au considerat că prietenii lor blănoşi le-au înrăutăţit somnul.
 
Un alt studiu din 2017 a pus dispozitive de urmărire a somnului pe câini şi pe stăpânii lor pentru a măsura calitatea odihnei pentru amândoi. Persoanele care au ţinut câinii în dormitor au avut o noapte de odihnă decentă (la fel şi câinii), a constatat echipa de cercetare. Cu toate acestea, calitatea somnului a scăzut atunci când oamenii şi-au mutat câinele de pe podea în pat.
 
Copiii pot beneficia şi ei de dormitul alături de un animal de companie. Un studiu din 2021 le-a cerut adolescenţilor cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani să poarte dispozitive de urmărire a somnului timp de două săptămâni şi apoi să se supună unui test de somn de ultimă generaţie. Aproximativ o treime dintre copii au dormit cu un animal de companie, a notat studiul, ceea ce nu pare să fi afectat calitatea odihnei lor.
 
De fapt, cei care dormeau frecvent împreună cu animalele de companie au prezentat profiluri de somn similare cu cei care nu au dormit niciodată cu animalele de companie", au scris autorii.
 
„Toate acestea sugerează că a avea animale de companie în pat sau în dormitor nu este neapărat rău", a declarat Dr. Bhanu Prakash Kolla, specialist în medicina somnului în cadrul Centrului pentru medicina somnului de la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota.
 
„Poate exista un confort psihologic semnificativ în a avea animalul de companie aproape, ceea ce poate ajuta atât la iniţierea, cât şi la menţinerea somnului", a spus Kolla.
 
Cu toate acestea, dacă pacienţii raportează că mişcarea sau alte activităţi ale animalului de companie le perturbă somnul, atunci îi sfătuim să încerce să caute locaţii alternative pentru animalul de companie pe timp de noapte şi să vadă dacă acest lucru îi ajută la somn", a adăugat el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici