Apocalipsa în film: Asteroizi, pandemii, crize politice şi roboţei care curăţă gunoaiele - VIDEO

Un asteroid care loveşte Pământul pare să fie scenariul preferat pentru filmele despre Apocalipsă, dar cauzele dezastrului final variază de la pandemii şi invazii extraterestre până la o variantă mai simpatică de sfârşit al omenirii, care include un roboţel ce rămâne în urmă să facă curat.

1000 afișări
Imaginea articolului Apocalipsa în film: Asteroizi, pandemii, crize politice şi roboţei care curăţă gunoaiele - VIDEO

Apocalipsa în film: Asteroizi, pandemii, crize politice şi roboţei care curăţă gunoaiele (Imagine: captura video)

"Ne strecurăm, facem slalom printre sfârşituri de lume, nu doar în cinematografie, ci şi în realitate", a declarat Tudor Caranfil pentru MEDIAFAX. "Teza (Apocalipsei, n.r.) apare de două-trei ori pe an şi suntem decepţionaţi că nu se mai termină, domnule, odată cu Apocalipsa asta", glumeşte criticul de film.

Criticul literar Dan C. Mihăilescu a declarat pentru MEDIAFAX că atracţia pentru poveşti care au ca premisă o tragedie globală ţine de dorinţa oamenilor de a scăpa de temeri.

"Este o atracţie către propunerea asta a răului, moartea, ororile, către tot ce se abate de la bine. Este o autoexorcizare, să punem răul în prim-plan, cu premisa că nu se va întâmpla nimic", a declarat criticul pentru MEDIAFAX. "Trebuia să fie sfârşitul lumii şi în 1999 şi nu a fost (...) plusezi pe rău, ca să nu te umpli de rău", a adăugat acesta, glumind că, la sfârşitul fiecărei "apocalipse", oamenii îşi regăsesc "bucuria şi speranţa că «nu e dracu atât de negru»".

Departe de a fi un fan al acestui gen, Corneliu Porumboiu a apreciat că filmele despre sfârşitul lumii sunt de succes "în măsura în care oamenii se tem de moarte". "Vinde orice ţine de moarte , de trecere", a adăugat regizorul pentru MEDIAFAX.

New York Daily News scrie că "există moduri mai rele de a întâmpina Apocalipsa maya decât să priveşti filme care au ca temă chiar sfârşitul lumii" şi oferă câteva titluri de vizionat, când vine vorba de scenarii despre finalul umanităţii.

De la premisa unor războaie ce vor distruge Pământul, venirea unor civilizaţii străine ce vor supune rasa umană până la dezastre naturale, poveştile despre Apocalipsă au adus recorduri de box office şi mulţimi de fani.

Unul dintre filmele menţionate de publicaţia americană este clasicul "Dr. Strangelove", de Stanley Kubrick, lansat în 1964. În "Dr. Strangelove", generalul Forţelor Aeriene SUA Jack Ripper îşi pierde minţile complet şi îşi trimte bombardierele să distrugă URSS-ul. Uniunea porneşte un război apocaliptic, care va distruge tot ce este viu pe Terra. Peter Sellers îi interpretează pe cei trei oameni ce ar putea opri o astfel de catastrofă. "Dacă vreunul din politicienii lumii crede că este paranoic sau instabil, ar trebui să se uite la «Dr. Strangelove»", sunt de părere editorii publicaţiei. 

Un alt film clasic despre sfârşitul lumii, care de data aceasta vine din cauza radiaţiilor, este "Ultimul ţărm/ On the Beach" (1959), de Stanley Kramer. Filmul, care îi are în distribuţie pe Gregory Peck, Ava Gardner şi Fred Astaire, face ca "Drumul/ The Road" - unul dintre cele mai tenebroase lungmetraje postapocaliptice recente - să pară "o comedie romantică", potrivit New York Daily News. Dezastrul pe cale nucleară vine în "Ziua de după/ The Day After" (1983), un film care se referă la efectele acestui fenomen asupra rezidenţilor unui mic oraş din Texas.

"Planeta Maimuţelor" (1968) este filmul-vedetă al tuturor iubitorilor de cinema şi ipoteze despre sfârşitul lumii. În film, astronautul Taylor (Heston) se prăbuşeste cu nava sa pe o planetă îndepărtată stăpânită de maimuţe, care folosesc o rasă de oameni primitivi ca sclavi şi pentru experimente. Taylor este foarte curând capturat, viaţa sa aflându-se acum în mâinile unui cimpanzeu savant binevoitor (McDowall).

Un alt scenariu de sfârşit de lume este superproducţia "Ziua Independenţei/ Independence Day". De data aceasta, extratereştrii invadează marile oraşe din lume. Spectacolul incredibil începe odată cu apariţia imenselor nave spaţiale, însă admiraţia se va transforma rapid în teroare. 

"Războiul Lumilor", de Steven Spielberg, lansat în 2005, se bazează pe reactualizarea romanului omonim al lui H. G. Wells, cunoscut drept prima povestire de tip SF despre invadarea Pământului de forţe extraterestre, devenită între timp o clasică.

O altă ipoteză creatoare de superproducţii este cea a sfârşitului lumii venit în urma unei catastrofe ecologice, ca în "The Day After Tomorrow - Unde vei fi poimâine?". Filmul regizat de Roland Emmerich prezintă o lume îngheţată, lovită de efectele încălzirii globale.

Pandemiile pot duce, de asemenea, la dispariţia rasei umane. În "Contagion: pericol nevăzut" (2011), de Steven Soderbergh, omenirea este din nou în pericol de extincţie. Apariţia unui virus cumplit, care se răspândeşte cu o viteză uriaşă şi are puterea de a ucide în câteva zile, stârneşte groază peste tot în lume. Comunitatea medicală mondială este depăşită de situaţie, iar oamenii de ştiinţă nu reuşesc să găsească un antidot.

"Drumul" (2011) de John Hillcoat - ecranizarea romanului lui Cormac McCarthy - este unul dintre cele mai sumbre filme despre sfârşitul lumii şi prezintă un tată şi fiul său care îşi fac drum printr-o Americă în flăcări. Cei doi n-au decât un pistol ca să se apere, iar planul lor este să ajungă pe coasta oceanului, deşi n-au habar dacă acolo îi va aştepta o viaţă mai bună.

Dar scenariul apocaliptic preferat al creatorilor de la Hollywood rămâne cel în care un asteroid loveşte pământul. Printre blockbusterele pe această temă se numără "Impact nimicitor/ Deep Impact" (1998), "Armaggedon/ Sfârşitul lumii" (1998), cu Bruce Willis şi Liv Tyler în distribuţie, dar şi comedia romantică "Caut prieten pentru sfârşitul lumii/ Seeking a friend for the End of the World", cu Steve Carell şi Keira Knightley. 

Lars Von Trier, însă, a dus scenariul cu asteroidul la rang de film de artă în "Melancholia" (2011). Drama lui Von Trier are ca punct central viaţa şi relaţia a două surori ce vor fi puse la încercare în momentul în care o planetă apropiată ameninţă să se ciocnească de Pământ.

Dar sfârşitul lumii poate fi şi premisa unei poveşti de iubire între doi roboţei, dintre care unul este simpaticul Wall-E, lăsat în urmă de o omenire consumeristă, care a plecat pe altă planetă şi l-a lăsat să curăţe mediul. "Wall-E", unul dintre cele mai iubite filme de animaţie, a fost lansat în 2008.

De asemenea, filmul "2012" a adus din nou temeri în rândul populaţiei, cu trei ani înainte de data efectivă la care, potrivit unor interpretări date calendarului maya, s-ar produce sfârşitul lumii. Filmul regizat de Roland Emmerich prezintă povestea unui scriitor de romane care află că scoarţa terestră va fi distrusă din cauza unor colosale explozii solare, lucru prevestit se pare de calendarul maya, potrivit căruia lumea se va sfârşi în anul 2012.

Criticul de film Cristian Tudor Popescu a realizat pentru MEDIAFAX un Top 10 al filmelor despre sfârşitul lumii. În fruntea acestui top, "fără discuţie", se clasează "«Melancolia» lui Lars Von Trier, care are cel mai frumos, cel mai tulburător sfârşit al lumii şi are în ea acea imagine". "Modul în care este construit sfârşitul lumii la Lars Von Trier duce la ideea de apocatastază, adică are curajul Lars Von Trier să spună că pământul e rău şi că oamenii sunt răul şi că totul trebuie distrus, dar că există o speranţă a recăpătării inocenţei originare prin acea ardere de tot din final", a adăugat Cristian Tudor Popescu.

Podiumul este completat de "Dr. Strangelove", în regia lui Stanley Kubrick, şi "Ultimul ţărm/ On the Beach", în regia lui Stanley Kramer. Pe locurile următoare s-au situat, în ordine, "Inteligenţă artificială/ Artificial Intelligence: AI", în regia lui Steven Spielberg, "Mad Max", în regia lui George Miller şi "Wall-E", în regia lui Andrew Stanton.

De asemenea, topul este completat de "Invazia hoţilor de trupuri/ Invasion of the Body Snatchers", "Planeta maimuţelor/ Planet of the Apes", "The Day After" şi "2012".

Filmul "Melancolia" a fost remarcat şi de criticul Tudor Caranfil. "Lars Von Trier prezintă un sfârşit de lume minunat. Este un sfârşit de lume atât de frumos, încât mi-aş fi dorit să-l trăiesc", a adăugat criticul pentru MEDIAFAX.

Dintre filmele care au ca temă Apocalipsa, preferatul criticului Irina Margareta Nistor este "The Day After", pentru impactul pe care l-a avut în acea perioadă. Pe locul al doilea în topul său s-a clasat "Independence Day", urmat de "War of Worlds". Aceasta a apreciat că cel din urmă film este "deosebit de prost" pe lângă cartea care i-a folosit drept sursă.

Sfârşitul lumii rămâne o temă pentru lumea cinematografică şi după 21 decembrie 2012. Anul viitor, M. Night Shyamalan pregăteşte premiera filmului "After Earth", care se alătură unei poveşti despre sfârşitul lumii cu zombie - "World War Z", cu Brad Pitt în distribuţie -, dar şi peliculei "Elysium", cu Matt Damon şi Jodie Foster. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici