Argentinienii i-au ridicat statuie lui Che Guevara

O statuie de bronz, înaltă de patru metri, a lui Ernesto Che Guevara a fost dezvelită în oraşul său natal din Argentina, Rosario, pentru a celebra împlinirea a 80 de ani de la naşterea celebrului revoluţionar.

29 afișări
Imaginea articolului Argentinienii i-au ridicat statuie lui Che Guevara

Argentinienii i-au ridicat statuie lui Che Guevara (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mii de oameni au asistat, sâmbătă, la dezvelirea statuii lui "El Comandante", înaltă de 4 metri şi cântărind patru tone, în oraşul său natal, Rosario, din Argentina, informează BBC News.

Sculptura din bronz a fost realizată de artistul argentinian Andres Zerneri, materia primă folosită provenind de la 75.000 de chei şi alte obiecte donate de 15.000 de persoane din mai multe ţări.

Alegerea amplasamentului - într-un parc din Rosario, oraş situat la 300 km nord de Buenos Aires, a fost rezultatul unui vot al donatorilor, relatează AFP.

Este vorba de prima statuie reprezentându-l pe Che în întregime, în picioare, instalată într-un spaţiu public din Argentina.

Fostul guérillero şi ministru al lui Fidel Castro este reprezentat în ţinută de luptă, cu mânecile cămăşii trase, purtând celebra sa beretă cu steaua în cinci colţuri. Opera se inspiră foarte mult din fotografia cubanezului Alberto Korda, realizată în 1960, cu Guevara purtând beretă şi plete, reprodusă în milioane de exemplare pe toate tipurile de suporturi, în special tricouri şi postere.

Ernesto Rafael Guevara de la Serna s-a născut în 14 iunie 1928, la Rosario, Argentina, şi a rămas în istorie ca unul dintre cei mai pasionaţi revoluţionari marxişti şi apărători ai popoarelor sărace din America Latină şi Africa.

Cunsocut mai mult sub numele de Che Guevara sau "El Che", el a fost executat pe 9 octombrie 1967, la La Higuera, în Bolivia, fiind capturat de soldaţii bolivieni şi agenţi ai CIA.

La ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes, regizorul Steven Soderbergh a prezentat un lungmetraj în două părţi despre viaţa revoluţionarului argentinian.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici