Astronauţii mănâncă varză murată

Astronauţii aflaţi în misiune de lungă durată pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) îşi vor putea diversifica meniul în aprilie, când vor primi de pe Pământ un fel de mâncare naţional sud-coreean, kimchi, pe bază de varză murată, informează BBC.

3 afișări
Imaginea articolului Astronauţii mănâncă varză murată

Astronauţii mănâncă varză murată

Reţeta dezvoltată special pentru a fi servită în condiţiile de pe Staţia Spaţială Internaţională face parte din mai multe produse sud-coreene aprobate pentru misiunea din aprilie 2008. Din reţetă au fost eliminate bacteriile, necesare pentru fermentarea verzei, dar care ar putea fi periculoase în spaţiu.

Specialiştii de la Institutul de cercetare a energiei atomice din Coreea (KAERI) au conceput şi un container special care va permite consumul în spaţiu.

Mulţi sud-coreeni cred că acest kimchi are proprietăţi benefice asupra organismului. În 2003, consumul de kimchi a crescut, după ce au apărut speculaţii potrivit cărora această mâncare creşte imunitatea, apărând organismul de virusul SARS (sindrom respirator acut sever). În 2005, cercetătorii au spus că această mâncare vindecă păsările bolnave de gripă aviară, lucru nedemonstrat până în prezent.

Kimchi se prepară din varză murată, ardei gras roşu, ridichi, usturoi şi ghimbir.

Kimchi va face parte din meniul primului astronaut sud-coreean care va ajunge pe ISS, Ko San, în vârstă de 30 de ani.

Institutul a mai dezvoltat o gamă de tăiţei instant, ceai aromat cu scorţişoară şi câteva produse organice.

Ko va pleca pe ISS cu o rachetă Soyuz, pe 8 aprilie, împreună cu doi astronauţi ruşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici