"Avatar" a "picat" testul anti-fumat, primind o distincţie onorifică depreciativă

Producţia hollywoodiană "Avatar" a "picat" testul anti-fumat, primind o distincţie onorifică depreciativă pentru ipostazierea personajelor ca fumători, informează The New York Times.

55 afișări
Imaginea articolului "Avatar" a "picat" testul anti-fumat, primind o distincţie onorifică depreciativă

"Avatar" a "picat" testul anti-fumat, primind o distincţie onorifică depreciativă

Stanton Glantz, directorul Centrului pentru controlul consumului de tutun din cadrul Universităţii California, a anunţat că va iniţia în cadrul proiectului "Smoke Free Movies", campanie informală care va semnaliza mesajul pro-fumat al thriller-ului science fiction.

"O scenă în care personajul este ipostaziat fumând este ca şi cum cineva pune plutoniu în rezervorul de apă", a spus Glantz făcând referire la scena în care cercetătoarea interpretată de actriţa Sigourney Weaver savurează o ţigară în timp ce lucrează la proiectul de salvare a Pandorei.

De asemenea, platforma online Scenesmoking.org, care monitorizează referirile la tutun din filme sau diverse menţionări legate de acest subiect, a acordat filmului o notă în propriul sistem: distincţia depreciativă "Black Lung" (plămân negru - n.r.).

"Avatar" nu este singurul film "recompensat" cu distincţia parodică. Producţii precum "Sherlock Holmes" şi "The Blind Side", "Did You Hear About the Morgans?" sau "The Fantastic Mr. Fox" au primit acelaşi titlu onorific.

Într-o scrisoare de răspuns la aceste acuzaţii, regizorul James Cameron a declarat că nu a intenţionat ca personajul Grace Augustine, interpretat de Weaver, să fie un model aspiraţional pentru adolescenţi.

"Este nepoliticoasă, înjură, bea şi fumează", a spus Cameron. "Prin comportamentul personajului, am încercat să trasăm anumite trăsături caracteriale, printre care şi indiferenţa lui Grace pentru trupul său uman şi afinitatea sa pentru trupul folosit ca avatar", a explicat el.

Regizorul a mai precizat că nu crede în ideea dogmatică conform căreia în filme oamenii nu ar trebui să fumeze. "Filmele ar trebui să reflecte realitatea. Dacă este ok ca oamenii să mintă, să înşele, să fure şi să ucidă în filme, cine poate invoca o inconsistenţă morală când vine vorba despre fumat?", a adăugat Cameron, precizând că personal, consideră fumatul un obicei insuportabil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici