Averea ursului Knut, motiv de dispută între două grădini zoologice - GALERIE FOTO

Doi directori de grădini zoologice din Germania se luptă în instanţă pentru a încasa din banii făcuţi de celebrul urs polar Knut, cea mai mare avere din lume făcută de un patruped, relatează The Times.

151 afișări
Imaginea articolului Averea ursului Knut, motiv de dispută între două grădini zoologice - GALERIE FOTO

Averea ursului Knut, motiv de dispută între două grădini zoologice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

O dispută aprigă privind averea lui Knut a început între directorul grădinii zoologice din Berlin şi cel al parcului zoo din Neumünster, de unde provine tatăl lui Knut.

"Cazul nu are precedent", a spus judecătorul Philip Hegermann de la Curtea regională din Berlin.

Knut s-a născut în condiţii dificile, în decembrie 2006, fiind respins şi abandonat de mama sa, Tosca, un urs de circ din Germania. El a fost crescut de un îngriitor, care l-a hrănit cu biberonul, i-a pus cântecele lui Elvis ca să adoarmă, l-a învăţat să înoate şi să joace fotbal sau i-a masat gingiile când îl dureau dinţii.

Ursuleţul a devenit o vedetă de televiziune, a apărut pe coperta revistei Vanity Fair alături de Leornardo DiCaprio, a fost desemnat ambasadorul climei al Naţiunilor Unite, a apărut pe timbre, a devenit subiectul unor cântece pop, star de film, iar imaginea sa a fost printată pe lenjerie de pat şi pe tricouri.

Instanţa a estimat că grădina zoologică din Berlin a câştigat şase milioane de euro doar din contracte de licenţă.

Însă problema este că tatăl lui Knut este Lars, care era împrumutat de la grădina zoologică Neumünster din nord-vestul Germaniei. Potrivit unui contract depus în instanţă, Knut este proprietatea grădinii din Neumünster.

"Din contract reiese că primul urs născut din cuplul Lars şi Tosca aparţine grădinii zoologice Neumünster Animal Park, la fel şi al treilea, al cincilea şi al şaptelea", a spus judecătorul Hegermann.

Neumünster vrea acum să împartă profitul, dar cei din Berlin refuză.

"De când cei din Berlin au refuzat să ne permită accesul la mai multe contracte de licenţă, am cerut instanţei să forţeze grădina zoo măcar să ne arate documentaţia şi să vedem cât de mult este implicată în acestea", a spus Peter Druewa, directorul grădinii zoologice din Neumünster.

Knut nu numai că a crescut numărul vizitatorilor în Berlin, dar a devenit şi simbolul întregului oraş. Mai multe femei, unele dintre ele care cred că Knut are chiar şi puteri vindecătoare, au făcut lobby marţi în tribunal în numele campaniei "Knut, pentru totdeauna în Berlin" şi politicieni locali s-au exprimat în favoarea păstrării lui Knut în capitala Germaniei.

"Putem să oferim 350.000 de euro pentru a-i cumpăra pe Lars şi pe Knut", a spus unul dintre avocaţi. Însă reprezentanţii parcului zoo din Neumünster au răspuns cu o ameninţare voalată că îl vor lua pe Knut din Berlin.

Judecătorul Hegermann părea să susţină atitudinea intransigentă a reprezentanţilor grădinii din Berlin. El a spus că nu există neaparat o legătură între dreptul de proprietate şi un procent în viitoarele contracte de licenţă.

Cazul berlinezilor a fost construit pe ideea că ei au preluat toată operaţiuna de a-l salva pe Knut - dacă nu ar fi fost nicio intervenţie din partea omului, nu ar fi fost niciun pui pentru care să se lupte acum şi făcând acest lucru a crescut interesul pentru grădinile zoologice din lume. Knut a devenit o celebritate pentru că a fost salvat în Berlin, un loc cunoscut, nimeni nu ar fi reacţionat aşa dacă se întâmpla asta în grădina din Neumünster.

Judecătorul le-a dat răgaz celor doi directori să ajungă la o înţelegere în afara instanţei până în iulie, altfel cazul va fi înainte unei instanţe superioare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici