Balenele cenuşii din Pacific s-au micşorat cu nu mai puţin de 13% în ultimele două decenii

Schimbările climatice ameninţă şi balenele. Un studiu recent arată că balenele cenuşii din Pacific s-au micşorat cu nu mai puţin de 13% în ultimele două decenii.

Urmărește
180 afișări
Imaginea articolului Balenele cenuşii din Pacific s-au micşorat cu nu mai puţin de 13% în ultimele două decenii

Balenele cenuşii din Pacific s-au micşorat cu nu mai puţin de 13% în ultimele două decenii

Cercetătorii au monitorizat un grup de aproximativ 200 de balene cenuşii care trăiesc în nord-estul Oceanului Pacific.

Comparând dimensiunile lor actuale cu cele ale balenelor de acum 20-40 de ani, oamenii de ştiinţă au făcut o descoperire îngrijorătoare. Balenele nou-născute în 2020 sunt în medie cu 1,65 metri mai mici decât cele venite pe lume în anul 2000.

Scăderea dramatică în dimensiuni este şi mai accentuată în cazul femelelor balene. Istoric mai înalte decât masculii, acestea au acum aceeaşi înălţime, semn că ceva le afectează grav dezvoltarea.

Acest grup de balene, care sunt mai mici şi mai slabe, se află într-o stare de sănătate mai precară decât celelalte. „Ştim acum că trupurile lor s-au micşorat în ultimii 20-40 de ani, ceea ce poate fi un prim semn că populaţia este în pericol de a scădea", a declarat pentru AFP Kevin Bierlich, coautor al studiului.

Potrivit cercetătorilor, micşorarea balenelor are la bază criza climatică mondială care perturbă curenţii oceanici esenţiali pentru dezvoltarea planctonului - hrana de bază a balenelor.

Consecinţele scăderii în dimensiuni pot fi grave. Balenele mai mici ar avea şanse mai mici de supravieţuire, de reproducere, dar şi o vulnerabilitate sporită în faţa ameninţărilor.

Dacă micşorarea balenelor continuă în acest ritm alarmant, ar putea duce la dispariţia unor întregi populaţii într-un viitor nu prea îndepărtat.

Balenele cenuşii din Pacific nu sunt singurele care se confruntă cu acest fenomen periculos. Şi balenele drepte din Atlanticul de Nord, o specie critică periclitată, şi-au redus dimensiunile în ultimii ani, arată un alt studiu recent.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici