Bancomatul a revoluţionat sectorul bancar. Povestea primului bancomat din lume, care a apărut acum 54 de ani

  • Pe 27 iunie 1967, acum 54 de ani, primul bancomat din lume a fost pus în funcţiune pe o stradă din nordul Londrei.
  • Invenţia a fost creată de către John Shepherd-Barron, un inventator şi om de afaceri britanic.
  • Acestuia i-a venit ideea bancomatului automat în 1965, după ce a ajuns la banca sa cu un minut prea târziu şi nu a mai putut retrage bani.
13921 afișări
Imaginea articolului Bancomatul a revoluţionat sectorul bancar. Povestea primului bancomat din lume, care a apărut acum 54 de ani

Bancomatul a revoluţionat sectorul bancar. Povestea primului bancomat din lume, care a apărut acum 54 de ani

Bancomatul a revoluţionat sectorul bancar. Chiar dacă retragerea de bani pare atât de uşoară în epoca de astăzi, a existat o perioadă în care oamenii stăteau la cozi uriaşe pentru a retrage bani de la bancă.

Astăzi este o zi foarte specială pentru bancomate. De fapt, în această zi, acum 54 de ani, a fost instalat primul bancomat din lume.

Pe 27 iunie 1967, primul bancomat a fost instalat în afara unei sucursale a Barclays Bank din Enfield, Londra. De atunci, oamenii nu au mai fost nevoiţi să meargă la bancă pentru a retrage bani, ci au făcut acest lucru cu ajutorul bancomatelor, potrivit Businesskhabar.

Cu toate acestea, cardul ATM nu a fost inventat în acel moment. Din această cauză, oamenii trebuiau să pună cecuri în interiorul aparatului şi puteau retrage doar suma de 10 lire, sumă care valora mult mai mult decât astăzi.

Ideea bancomatului a venit de la automatul de ciocolată

John Shepherd-Barron este considerat inventatorul bancomatului. Acestuia i-a venit ideea să creeze un bancomat, deoarece ori de câte ori mergea la bancă sâmbăta pentru a retrage bani, trebuia să stea la cozi lungi. De multe ori nu a putut retrage bani din cauza faptului că banca era închisă. Într-o astfel de zi, s-a întors acasă după ce nu a putut retrage banii. În timp ce făcea baie în acea seară, i-a venit ideea că, dacă ciocolata poate fi scoasă dintr-un aparat automat de ciocolată, atunci ar trebui făcută o maşină similară care va da bani oamenilor.
 
De profesie, Barron era inginer şi lucrase în armată. Profitând de experienţa sa, a proiectat o maşină ca un automat de ciocolată. În absenţa cardului, oamenii trebuiau să retragă bani sub formă de cec. Barron nu a brevetat această tehnologie. El credea că, dacă obţine un brevet, atunci hackerii pot profita de această tehnologie. Din acest motiv, se fac diverse afirmaţii cu privire la inventatorul bancomatului.
 
Există, de asemenea, dovezi că un astfel de dispozitiv a apărut în Japonia chiar înainte ca bancomatele să fie instalate în Marea Britanie. La o săptămână după instalarea bancomatului în Barclays Bank, în Suedia au fost găsite informaţii despre un aparat de retragere de numerar. O lună mai târziu, Westminster Bank of Britain şi-a arătat bancomatul în faţa lumii.
 
Treptat, bancomatele au început să apară în diferite ţări ale lumii. 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici