Bill Gates a donat 168,6 milioane de dolari pentru lupta împotriva malariei (Video)

Bill Gates a donat 168,6 milioane de dolari pentru dezvoltarea de vaccinuri împotriva malariei, în cadrul noii campanii de finanţare destinate luptei împotriva bolii care determină cea mai mare rată a mortalităţii din Africa.

17 afișări
Imaginea articolului Bill Gates a donat 168,6 milioane de dolari pentru lupta împotriva malariei (Video)

Bill Gates a donat 168,6 milioane de dolari pentru lupta împotriva malariei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Până în prezent, în cadrul acestei noi campanii de finanţare s-au strâns trei miliarde de dolari.

Bill Gates a declarat că iniţiativa PATH Malaria Vaccine, născută din colaborarea cu producătorul farmaceutic GlaxoSmithKline Plc, va susţine dezvoltarea "noii generaţii" de vaccinuri, care vor oferi protecţie împotriva bolii infecţioase transmise de ţânţari.

Noua campanie de fonduri a fost anunţată în cadrul summit-ului organizat de Secretarul General al Naţiunilor Unite, Ban Ki-Moon, care a avut ca temă stabilirea obiectivelor de dezvoltare ale următorului mileniu.

"Sunt încrezător că vaccinul împotriva malariei, care se află acum într-o fază avansată de testare, este doar primul pas", a spus fondatorul Microsoft, care a renunţat la poziţia sa oficială în companie în iunie, pentru a se concentra pe acţiuni filantropice.

"Acum este momentul să dezvoltăm o nouă generaţie de vaccinuri, care ar putea chiar să ajute la eradicarea totală a maladiei", a adăugat acesta.

Experţii sunt de părere că vaccinul este, într-adevăr, cea mai bună metodă de a lupta împotriva bolii, dar până acum niciunul dintre cele încercate nu s-a dovedit eficace şi asta pentru că paraziţii Plasmodium din regnul Protozoa au un ciclu de viaţă complex atât în interiorul ţânţarilor, cât şi în interiorul corpului uman, ceea ce le permite să păcălească sistemul imunitar.

Reprezentanţii GlaxoSmithKline Plc au raportat că vaccinul experimental testat în prezent a avut o rată de protecţie de 65% în rândul copiilor voluntari.

Un consorţiu internaţional pe probleme de sănătate - Roll Back Malaria Partnership -, cuprinzând agenţii din cadrul Naţiunilor Unite, companii farmaceutice şi experţi în sănătate, a anunţat, joi, că, anual, va fi donată o sumă de 5 miliarde de dolari, pentru prevenirea mortalităţii provocate de malarie, de cinci ori mai mult decât fondurile alocate anterior.

Banca Mondială a anunţat, de asemenea, că va creşte investiţiile în lupta împotriva malariei din Africa cu 1,1 miliarde de dolari, concentrând acţiunile de prevenire în Republica Democrată Congo şi Nigeria, care au o pondere de 30-40% din totalul de decese înregistrate la nivel global împotriva malariei.

Reprezentantul Băncii Mondiale, preşedintele Robert Zoellick, a spus că ţări precum Etiopia şi Zambia au făcut progrese în lupta împotriva malariei prin distribuţia de plase de pat şi facilitarea accesului populaţiei la medicamente ieftine.

Printre alte instituţii care vor participa financiar la proiectul de combatere a malariei se numără şi Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria, care a anunţat donaţii în valoare de 1,62 miliarde de dolari, şi Marea Britanie, cu 40 de milioane de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici