Biologii marini au rezolvat misterul dispariţiei în masă a ariciului de mare cu spin lung

  • Biologii marini de la o universitate din Florida spun că au rezolvat misterul morţii în masă a ariciului de mare cu spin lung din SUA până în Caraibe.
  • O echipă de cercetători a descoperit un parazit care distruge aricii de mare, dar nu există încă o metodă pentru a-l elimina.
1143 afișări
Imaginea articolului Biologii marini au rezolvat misterul dispariţiei în masă a ariciului de mare cu spin lung

Sursa foto: Twitter

Cercetătorii dau vina pe un parazit microscopic, unicelular, pentru această moarte, care a avut loc la începutul anului trecut. Aricii Diadema antillarum afectaţi îşi pierd spinii şi aspiraţia, apoi cedează în urma bolii.
 
Oamenii de ştiinţă de la University of South Florida (USF) din Tampa suspectează, de asemenea, că organismul, un ciliat cunoscut sub numele de philaster, ar fi putut fi responsabil pentru dispariţia a aproximativ 98% din aricii de mare într-un episod similar petrecut în regiune în anii 1980.
 
Mi-am zis: "Da, trebuie să ne dăm seama de acest lucru", pentru că în acea dispariţie din anii '80, doar pierderea acestei singure specii de arici a schimbat complet soarta recifurilor de corali", a declarat Mya Breitbart, profesor de oceanografie biologică la USF, pentru Tampa Bay Times despre ziua în care a fost invitată să cerceteze această dispariţie, în martie anul trecut, potrivit The Guardian.
 
Breitbart şi o echipă care include oameni de ştiinţă de la Universitatea Cornell şi de la US Geological Survey au rezolvat cazul în patru luni. Studiul lor a fost publicat săptămâna trecută în revista Science Advances, evaluată de colegi.
 
Aceştia au identificat vinovatul prin colectarea de probe din 23 de situri din Caraibe, inclusiv din Aruba, Insulele Virgine americane şi Puerto Rico, şi prin observarea organismelor ataşate de aricii de mare, care sunt cunoscuţi drept "maşinile de tuns iarba" ale recifurilor de corali pentru capacitatea lor de a consuma algele care provoacă descompunerea.
 
Ei au reuşit să demonstreze că philasterul este de vină, plasând organismul în bazine cu arici sănătoşi, crescuţi în laborator, şi observând cum aproximativ 60% din eşantion mor cu aceleaşi simptome manifestate în mediul marin.
 
Breitbart a declarat că ceea ce i-a surprins cel mai mult a fost viteza cu care au reuşit să găsească suspectul principal.
 
Toţi cei din echipa noastră lucrăm de mult timp la bolile marine, iar acest lucru nu se întâmplă pur şi simplu. Este cu adevărat fără precedent să ne dăm seama", a spus ea.
 
Cauza morţii din anii 1980 nu a fost stabilită la momentul respectiv şi s-ar putea să nu fie cunoscută niciodată, a spus Breitbart, deoarece nu există încă mostre de la acel focar.
 
Dar oamenii de ştiinţă au identificat similitudini între cele două evenimente şi spun că rezultatul este acelaşi: recifele de corali înfundate cu alge şi lipsite de nutrienţi, ceea ce sporeşte şi mai mult starea lor precară.
 
Recifurile din Caraibe sufereau deja de boala pierderii ţesuturilor de corali pietrificaţi, care se răspândeşte rapid şi este extrem de contagioasă, oamenii de ştiinţă avertizând în urmă cu mai bine de un deceniu că întregul sistem de recifuri era în pericol de colaps.
 
Deşi nu există nicio metodă cunoscută pentru a elimina filasterul sau pentru a proteja ariciul de mare împotriva acestuia, a declarat Breitbart, ea speră că cercetările ulterioare vor oferi o descoperire. Echipa ei din Tampa a înfiinţat o fermă de laborator pentru a studia organismul, care nu este dăunător pentru oameni.
 
„Suntem entuziasmaţi să împărtăşim aceste informaţii cu toată lumea, de la administratorii de recifuri până la alţi oameni de ştiinţă, astfel încât să îl putem explora mai departe şi să încercăm să oprim răspândirea lui", a spus ea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici