"Călătorie spre centrul Pământului" - cei mai mulţi spectatori, în 2008

"Călătorie spre centrul Pământului" a fost filmul care a atras, în 2008, cei mai mulţi spectatori în cinematografele româneşti - 116.145 -, fiind urmat de pelicula SF "Hancock", care a fost vizionată de 90.704 persoane, potrivit Centrului Naţional al Cinematografiei.

107 afișări
Imaginea articolului "Călătorie spre centrul Pământului" - cei mai mulţi spectatori, în 2008

"Călătorie spre centrul Pământului" - cei mai mulţi spectatori, în 2008 (Imagine: Captură video)

Potrivit Anuarului statistic al cinematografiei pe 2008, realizat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) şi postat pe site-ul instituţiei, peliculele SF "Călătorie spre centrul Pământului" şi "Hancock" sunt lideri ai topului 20 al filmelor care au atras cel mai mare număr de spectatori în cinematografele româneşti.

"Călătorie spre centrul pământului", în regia lui Eric Brevig, spune povestea vulcanologului Trevor Fraser, care descoperă, într-un exemplar al romanului "Călătorie spre centrul Pământului" de Jules Verne, note lăsate de fratele său, dispărut într-o expediţie.

Trevor urmează instrucţiunile şi pleacă în Islanda, alături de Sean, nepotul său, şi Hannah, o cercetătoare.

Cei trei cad într-o groapă care îi duce spre centrul Pământului, unde întâlnesc o mulţime de creaturi înfricoşătoare, printre care şi un tiranozaur.

Pelicula a fost una dintre cele mai profitabile pentru distribuitorii din România, cu încasări de 1.984.880 de lei.

Topul 20 al filmelor care au atras cel mai mare număr de spectatori în cinematografele româneşti în 2008 este completat, în ordine, de "Cavalerul negru/ The Dark Knight" (poziţia a treia), care a avut 81.993 de spectatori, "Doi Burlaci şi o blondă/ My Best Friend's Girl", cu 80.187 de spectatori, şi "Partea lui de consolare/ Quantum of Solace", care a fost vizionat de 79.647 de spectatori.

Centrul Naţional al Cinematografiei a mai alcătuit, de asemenea, topul 20 al filmelor româneşti, care au avut premiera în perioada 1997 - 2008, în funcţie de numărul de spectatori care le-au vizionat până la data de 31 decembrie 2008. În acest top au fost incluse şi trei producţii lansate în 2008.

Liderul acestui top este filmul "Garcea şi oltenii", produs de MediaPro Pictures şi lansat în 2002, care a avut 289.830 de spectatori.

În 2008, pelicula care a atras cei mai mulţi spectatori este coproducţia româno-americană "Veriga sălbatică", de Ion Ionescu, care a avut 35.160 de spectatori. Acţiunea filmului are loc în 2027, când un virus creat de om a provocat nebunia la nivel planetar. Un grup de iniţiativă a decis, astfel, să salveze omenirea.

"Supravieţuitorul", de Sergiu Nicolaescu, a avut 26.575 de spectatori şi încasări de 330.827 de lei, potrivit Agenţiei Champions.

O producţie a MediaPro Pictures, "Supravieţuitorul" continuă cu o temă nouă seria dedicată comisarului Moldovan. După război, celebrul personaj (Sergiu Nicolaescu/ Petr Falc) a făcut ani grei de puşcărie politică. Distracţia comandantului închisorii, un colonel sovietic (Ion Dichiseanu), era să îl oblige să joace ruleta rusească. Numai norocul incredibil şi spiritul de supravieţuitor l-au făcut pe Moldovan să apuce ziua graţierii. Ieşit din puşcărie, fostul comisar intră într-un circuit internaţional de jocuri de ruletă rusească organizate clandestin pentru o elită amatoare de spectacole extreme.

Al treilea film produs în 2008 inclus în acest top este "Restul e tăcere", de Nae Caranfil, care a avut 22.670 de spectatori. Filmul a avut, potrivit Agenţiei Champions, încasări de 244.734 de lei.

Cu sute de figuranţi, maşini de epocă şi costume din cele mai alese, semnate de creatoarea Doina Levintza, "Restul e tăcere" este o superproducţie, aducându-i în rolurile principale, alături de Marius Florea Vizante, pe Ovidiu Niculescu, Mirela Zeta, Gruia Sandu, Valentin Popescu, Nicu Mihoc, Silviu Biriş, Patru Gavril, Vlad Zamfirescu, Samuel Tastet, Florin Zamfirescu, Alexandru Hasnaş, cu participarea extraordinară a actriţei Ioana Bulca, în rolul Aristizzei Romanescu.

Nae Caranfil a obţinut pentru "Restul e tăcere" premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de film B-EST 2008. Filmul lui Caranfil a câştigat şi premiul publicului, la Gala B-EST. Totodată, scenariul filmului a câştigat Marele Premiu pentru cel mai bun scenariu la Festivalul Internaţional de Film de la Paris, în 1995, şi premiul al doilea la competiţia "Hartly & Merrill International Scriptwriting Competition", Los Angeles 1999.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici