Camera secretă a lui Michelangelo, situată sub Capela Medici din Florenţa, se va deschide publicului pe 15 noiembrie

O cameră "secretă" din Florenţa, ai cărei pereţi sunt plini de desene pe care se crede că maestrul Renaşterii italiene le-a creat în timp ce se sustrăgea unei condamnări la moarte ordonate de Papa Clement al VII-lea, pe fondul neînţelegerilor sale cu puternica familie Medici, va fi deschisă oficial pentru prima dată publicului.

887 afișări
Imaginea articolului Camera secretă a lui Michelangelo, situată sub Capela Medici din Florenţa, se va deschide publicului pe 15 noiembrie

Sursa foto: X/Twitter

Michelangelo Buonarroti a lăsat în urmă o serie de minuni artistice, printre care statuia lui David şi frescele sublime care împodobesc tavanul Capelei Sixtine.
 
În prezent, o cameră "secretă" din Florenţa, ai cărei pereţi sunt plini de desene pe care se crede că maestrul Renaşterii italiene le-a creat în timp ce se sustrăgea unei condamnări la moarte ordonate de Papa Clement al VII-lea, pe fondul neînţelegerilor sale cu puternica familie Medici, va fi deschisă oficial pentru prima dată publicului.
 
Se crede că Michelangelo ar fi petrecut aproximativ două luni ascuns în 1530 în mica încăpere de sub Capelele Medici din Bazilica San Lorenzo, realizând zeci de desene care amintesc de lucrările sale anterioare, inclusiv un desen cu Leda şi lebăda, o pictură realizată în acelaşi an, care a fost pierdută ulterior.
 
Existenţa desenelor în cărbune şi cretă a rămas necunoscută până în 1975, când Paolo Dal Poggetto, pe atunci director al Capelei Medici, unul dintre cele cinci muzee care alcătuiesc Muzeele Bargello, căuta un spaţiu adecvat pentru a crea o nouă ieşire pentru muzeu.
 
El a găsit o trapă sub un dulap care ducea în camera lungă de 10 metri şi lată de trei metri. Schiţele au fost dezvăluite după ce pereţii camerei, care, până în 1955, a fost folosită pentru a depozita cărbunele de pucioasă înainte de a fi sigilată pentru următoarele două decenii, au fost decopertaţi.
 
Paola D'Agostino, directoarea Muzeelor Bargello, a declarat că a fost ca şi cum artistul ar fi vrut să realizeze un catalog al operelor sale, fără să ştie dacă va ieşi din cameră viu sau mort.
 
"El a desenat lucruri din trecut ca şi cum ar fi făcut o călătorie pe calea amintirilor... a fost ca şi cum ar fi avut un album cu operele sale", a declarat D'Agostino, care a însoţit jurnaliştii într-o vizită în cameră marţi.
 
Alte desene amintesc de unele dintre figurile nud pe care Michelangelo le-a pictat pe Capela Sixtină, iar unul este asemănător cu statuia lui David. Altele reflectă figurile care împodobesc mormântul familiei Medici, creat de Michelangelo şi situat în Noua Sacristie de deasupra camerei.
 
Se crede în general că Michelangelo s-a refugiat în această cameră pentru a se ascunde de Medici, foştii săi patroni, atunci când conducătorii s-au întors la Florenţa după ce au fost alungaţi în exil, în 1527, în urma unei revolte populare la care artistul s-a alăturat.
 
În timpul exilului familiei, Michelangelo a servit ca supraveghetor al fortificaţiilor oraşului pentru guvernul republican de scurtă durată. Papa Clement al VII-lea, un membru al familiei Medici, a fost furios pe artist şi a ordonat moartea acestuia. Se crede că Giovan Battista Figiovanni, care era priorul Bazilicii San Lorenzo, unde Michelangelo efectuase lucrări, ar fi localizat ascunzătoarea.
 
Singura sursă de lumină din încăpere provine de la o mică fereastră cu trapeză, de unde Michelangelo putea arunca o privire spre strada de deasupra.
 
În cele din urmă, Michelangelo a fost graţiat de familia Medici, iar sentinţa a fost ridicată de papă, astfel încât artistul a putut finaliza lucrările la Capela Sixtină şi la mormântul familiei Medici. Michelangelo a părăsit Florenţa pentru Roma în 1534.
 
Până în prezent, camera, care se va deschide publicului pe 15 noiembrie, a fost accesibilă în mare parte doar cercetătorilor în domeniul artei. Vizitatorii vor fi limitaţi la patru de fiecare dată pentru a ajuta la conservarea spaţiului şi a relicvelor sale, relatează The Guardian.
 
D'Agostino a descris procesul de pregătire a camerei pentru a fi vizibilă publicului ca fiind o muncă "lungă, constantă şi minuţioasă" care a implicat diverşi profesionişti. Ea speră că vizitatorii vor fi la fel de vrăjiţi de această experienţă ca şi ea.
 
"Chiar dacă am fost în cameră de atâtea ori, sunt încă uimită de acest set hipnotizant de desene", a spus ea.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici