Cancerul lui Michael Douglas: Ce spune agentul de presă al actorului despre boala sa. Ascultă DECLARAŢIA AUDIO a lui Michael Douglas

Agentul de presă al lui Michael Douglas a negat informaţiile referitoare la motivul declanşării cancerului la actorul american.

942 afișări
Imaginea articolului Cancerul lui Michael Douglas: Ce spune agentul de presă al actorului despre boala sa. Ascultă DECLARAŢIA AUDIO a lui Michael Douglas

Cancerul lui Michael Douglas: Ce spune agentul de presă al actorului despre boala sa. Ascultă DECLARAŢIA AUDIO a lui Michael Douglas (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Michael Douglas, diagnosticat cu cancer la gât în 2010, a fost citat de publicaţia The Guardian, căreia i-a acordat un interviu, în care a spus că tipul său de cancer a fost cauzat de virusul papiloma uman (HPV).

Într-o declaraţie pentru BBC, agentul de presă al starului în vârstă de 68 de ani a ţinut să clarifice controversele generate de declaraţia actorului, spunând că Michael Douglas vorbea în general, nu despre propriul său cancer.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, HPV poate să provoace cancer al gâtului şi cancer cerebral.

Într-un comunicat publicat luni, Allen Burry, agentul de presă al actorului american, a precizat: "Nu. El (Michael Douglas) nu a spus că sexul oral era cauza cancerului său".

Allen Burry a vorbit despre dovezile medicale care asociază sexul oral cu cancerul gâtului şi cancerul cerebral, adăugând: "dar (Douglas) nu a spus că aceasta era cauza exactă a cancerului său".

În schimb, publicaţia The Guardian şi-a menţinut versiunea iniţială a informaţiei pe care o publicase iniţial, postând pe site-ul său înregistrarea audio a interviului cu Michael Douglas, alături de transcrierea acestuia.

În interviul publicat duminică în The Guardian, Michael Douglas a fost întrebat dacă, ţinând cont de boala sa, regretă numărul mare de ani în care a fumat şi a consumat alcool.

Actorul a răspuns: "Nu. Fără a intra în detalii, acest cancer specific este cauzat de virusul papiloma uman (HPV) şi provine din practicarea cunilingusului".

"Am crezut iniţial că grijile pe care mi le făceam din cauza încarcerării fiului meu ar fi contribuit la declanşarea cancerului, dar nu este aşa, cancerul a fost cauzat de o boală cu transmitere sexuală", a adăugat Michael Douglas.

"Şi, dacă îl luaţi (cancer), cunilingusul este totodată cea mai bună metodă pentru a-l trata", a adăugat actorul, al cărui fiu, Cameron, ispăşeşte o pedeapsă de 10 ani de închisoare pentru posesie şi trafic de droguri.

Michael Douglas, câştigător a două premii Oscar, a dezvăluit în anul 2010 că suferă de cancer şi face şedinţe de chimioterapie şi radioterapie.

"Trebuie să merg regulat la control, la fiecare şase luni, dar totul este normal de doi ani încoace", a spus actorul, adăugând că "acest tip de cancer nu recidivează în 95% din cazuri".

Potrivit unui studiu făcut de cercetătorii de la Facultatea de Odontologie din oraşul suedez Malmö, publicat în jurnalul medical The New England Journal of Medicine, există într-adevăr o legătură de tipul "cauză-efect" între practicile sexuale orale şi cancerul la gât.

HPV se află totodată la originea a 99% din cazurile de cancer al uterului, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din sistemul de sănătate britanic (NHS).

Soţia actorului Michael Douglas, Catherine Zeta-Jones, s-a internat la rândul ei în luna aprilie pentru a primi tratament contra tulburării bipolare. Actriţa galeză în vârstă de 43 de ani, recompensată cu un premiu Oscar pentru evoluţia ei din musicalul "Chicago", de Rob Marshall, a jucat la rândul ei în alte două filme celebre regizate de Steven Soderbergh - "Traffic" (2001) şi "Ocean's Twelve" (2004).

Potrivit Institutului Pasteur, există peste 150 de tipuri de HPV, dintre care doar 20 se pot afla la originea unor "anomalii celulare, a unor leziuni precanceroase şi a unor cancere", în principal cel de col uterin.

În celelalte cazuri, HPV este un virus benign, care dispare în general singur din organism. El poate să provoace însă negi (sau condiloame) pe organele genitale masculine şi feminine.

Însă virusurile de tipul HPV se pot afla şi la originile altor cancere: ele ar fi responsabile de 85% din cancerele anale şi 50% din cancerele vaginale, ale vulvei şi penisului şi cu 30% din cancerele gâtului, din care 20% sunt cancere orofaringiene (partea laringelui situată în spatele cavităţii bucale) şi 10% sunt cancere ale sistemului aerodigestiv superior, precizează specialiştii de la Institutul Pasteur din Paris pe site-ul info-hpv.fr.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici