Când vom muri? Cât vom câştiga? Algoritmul care prezice viitorul ne spune

  • Un algoritm antrenat pe baza datelor a milioane de vieţi determină cu acurateţe veniturile, bolile şi moartea timpurie în anii următori.
  • Un cercetător de la Universitatea Tehnică a Danemarcei a dezvoltat un algoritm IA remarcabil, folosind datele a 6 milioane de cetăţeni danezi.
4549 afișări
Imaginea articolului Când vom muri? Cât vom câştiga? Algoritmul care prezice viitorul ne spune

Performanţele, oarecum tulburătoare, ale algoritmului au fost descrise în revista Nature Computational Science.

Sune Lehmann Jørgensen, cercetător la Universitatea Tehnică a Danemarcei, a dezvoltat un algoritm IA folosind datele a 6 milioane de cetăţeni danezi. Acesta a folosit modelul Life2vec, bazat pe ChatGPT, pentru a transforma informaţii despre muncă şi sănătate în texte.

Prin traducerea detaliilor precum salariul sau diagnosticul medical în texte concise, modelul a fost antrenat pe viaţa indivizilor între 2008 şi 2016. Scopul a fost ca algoritmul să "prezică" câte dintre aceste persoane vor muri până în 2020.

Rezultatele au avut o acurateţe de 78%. Algoritmul a identificat factori precum salariile mici şi bolile mintale asociate cu un risc crescut de deces prematur. Cu toate acestea, nu a anticipat toate cauzele mai puţin previzibile, cum ar fi atacurile de cord sau accidentele.

Algoritmul a demonstrat, de asemenea, abilitatea de a prezice trăsături de caracter şi preferinţe asociate cu diferite tipuri de locuri de muncă.

Acest algoritm ar putea fi folosit pentru a anticipa riscurile unor boli şi a lua măsuri preventive, însă există îngrijorări privind vieţa privată şi drepturile cetăţenilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici