Cartierul Roşu din Amsterdam ar putea să tragă cortina: Propunerea revoluţionară a primei femei-primar din capitala Olandei

Prima femeie-primar din Amsterdam, Femke Halsema, intenţionează să interzică expunerea prostituatelor în vitrine, potrivit planului lansat miercuri pentru oferi protecţie lucrătorilor sexuali în faţa turiştilor curioşi, arată Reuters.

Urmărește
8107 afișări
Imaginea articolului Cartierul Roşu din Amsterdam ar putea să tragă cortina: Propunerea revoluţionară a primei femei-primar din capitala Olandei

Cartierul Roşu din Amsterdam ar putea să tragă cortina: Propunerea a primei femei-primar din capitala Olandei

Demersul este considerat cea mai radicală schimbare în comerţul sexual de la legalizarea prostituţiei în Olanda, acum aproape două decenii. Primarul Femke Halsema a sugerat să se renunţe complet la practica de a expune lucătoarele sexuale în vitrinele dinspre stradă.

Aceasta a spus că este nevoie de aceste schimbări din cauza creşterii nivelului atins în traficul de persoane şi al numărului de turişti care vizitează cartierul luminilor roşii şi fotografiază femeile din vitrine.

TITLURILE ZILEI

“Ne obligă contextul, oraşul Amsterdam se schimbă”, spune Halsema, ”Cred că multe dintre femeile care lucrează acolo se simt umilite, luate în râs, acesta este unul dintre motivele pentru care ne gândim la aceste modificări”.

Sunt luate în discuţie patru posibilităţi: interzicerea expunerii în vitrine, introducerea unui sistem de autorizare pentru lucrătorii care apar în vitrine, reducerea numărului de bordeluri ca şi relocarea spaţiilor în care sunt oferite servicii speciale în alte zone din oraş.

Printre opţiunile luate în calcul în raportul intitulat ”Viitorul Prostituţiei în Vitrină în Amsterdam” se numără şi o propunere care priveşte realizarea unei ”zone erotice urbane” care ar avea o poartă clar marcată, ca la Hamburg.

Opţiunile vor fi prezentate locuitorilor şi investitorilor din oraş în cadrul unor întâlniri la primărie înaintea alegerii unei soluţii care va fi supusă votului în consiliul local.

Primarul a arătat că nu se încearcă interzicerea prostituţiei. ”Am legalizat prostituţia pentru că am crezut şi încă mai credem că prostituţia legală oferă unei femei ocazia de a fi independentă, autonomă. Criminalizarea prostituţiei a fost preferată în Statele Unite şi cred că expune femeile unor riscuri în plus”.

Rezultatele unui sondaj recent au arătat că 80% dintre persoanele care oferă servicii sexuale spun că faptul că turiştii se "holbează" la ele le afectează negativ afacerile, iar consilierii municipali au sugerat anul trecut să mute acest cartier în altă parte a oraşului.

Reuters citează şi reacţii ale lucrătoarelor sexuale care nu sunt atât de încântate de propunere: ”Dacă vor închide vitrinele, toate lucrătoarele sexuale vor intra în umbră şi va fi nevoie de mult mai mulţi oameni pentru a regla acel lucru. Nu cred că o să meargă”, spune Foxxy Angel, care a explicat faptul că preferă să lucreze în vitrină şi să îşi privească în ochi clienţii înainte să îi aleagă. Aceeaşi persoană a recunoscut faptul că au fost probleme cu unele grupuri de turişti: ”turiştii nu ştiu cum să se poarte în această zonă”, a spus Angel, care este membră a PROUD, un sindicat care apără interesele lucrătorilor sexuali.

Numărul turiştilor care vin în Amsterdam - un oraş cu 850.000 de locuitori - a crescut la 19 milioane în 2018, iar primarul Femke Halsema spune că cifra va creşte la 29 de milioane până în 2025.

Centrul istoric al oraşului a devenit de nelocuit, spun rezidenţii.

Interdicţia va intra în vigoare de la 1 ianuarie şi va viza tururile ghidate plătite şi gratuite, care, potrivit municipalităţii, au un "efect magnetic" asupra numărului de vizitatori.

Numărul maxim de persoane permis pentru tururile ghidate în restul centrului oraşului va fi redus de la 20 la 15, iar ghizii vor avea nevoie de un permis special şi vor monitoriza cu stricteţe comportamentul turiştilor.

Autorităţile locale au luat deja câteva măsuri pentru a reduce aglomeraţia şi problemele provocate de turişti în centrul istoric şi mai ales în Cartierul Roşu. De exemplu, străzile sunt închise în nopţile aglomerate, pentru a fi curăţate, în timp ce persoane desemnate special îndrumă vizitatorii pe alte trasee.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici