Casa Motown sărbătoreşte 50 de ani de la înfiinţare

Motown Records, una dintre cele mai influente case de discuri din istoria industriei muzicale, care a sprijinit carierele unor staruri precum Diana Ross şi Michael Jackson, sărbătoreşte 50 de ani de la înfiinţare, informează bbc.co.uk.

51 afișări
Imaginea articolului Casa Motown sărbătoreşte 50 de ani de la înfiinţare

Compozitorul şi omul de afaceri Berry Gordy, fondatorul casei de discuri Motown (Imagine: www.bbc.co.uk)

Denumită iniţial Tamla, casa de discuri a fost fondată de compozitorul şi omul de afaceri Berry Gordy, în oraşul american Detroit. Gordy a început afacerea Motown în 1959, amenajând primul studio de înregistrări în mansardă, cu ajutorul unui împrumut de 800 de dolari.

Casa Motown a produs aproape 200 de piese care au ajuns pe primul loc în clasamentele din toată lumea şi a lansat staruri precum Stevie Wonder, Marvin Gaye, The Temptations şi The Supremes.

Casa Motown a devenit cunoscută pentru faptul că a sprijinit talentele din muzica black, iar între anii '60 - '70, această casă a sprijinit lansarea carierelor multor staruri, precum Diana Ross, Smokey Robinson şi Michael Jackson.

Gordy a pus casei de înregistrări numele "Motown" în onoarea poziţiei dominante pe care oraşul Detroit o deţinea în acea vreme în industria automobilelor din Statele Unite.

În anii de glorie, Gordy obişnuia să compare promovarea artiştilor de culoare făcută de Motown cu o linie de asamblare a pieselor auto, care transformă bucăţi de metal neşlefuit în maşini strălucitoare.

Deşi brandul Motown a traversat şi perioade mai puţin bune, stilul ei optimist şi sunetul ritmat au contribuit în mare parte la distrugerea barierelor rasiale, a explicat Jamie Coomarasamy, expert BBC, invitat la ceremonia din Detroit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici