Câştigătorul Oscarului pentru cel mai bun film, desemnat printr-un nou sistem de votare

Un nou sistem de votare, bazat pe ordonarea preferinţelor, va fi introdus, începând cu ediţia din 2010 a galei Oscarurilor, pentru desemnarea câştigătorului la categoria "cel mai bun film", la care vor fi nominalizate 10 producţii, pentru prima oară din 1943.

33 afișări
Imaginea articolului Câştigătorul Oscarului pentru cel mai bun film, desemnat printr-un nou sistem de votare

Câştigătorul Oscarului pentru cel mai bun film, desemnat printr-un nou sistem de votare

La toate celelalte categorii de premii, câştigătorul va fi nominalizatul - actori, scenarii, coloană sonoră etc. - care va întruni cele mai multe voturi.

În cazul categoriei "cel mai bun film", membrii cu drept de vot ai Academiei de film americane, organizatoarea galei Oscarurilor, vor fi rugaţi să îşi ordoneze preferinţele de la 1 la 10, cifra 1 desemnând filmul favorit.

Acesta este acelaşi sistem de ordonare a preferinţelor pe care Academia de film americană îl utilizează în procesul de desemnare a filmelor nominalizate la Oscar, dar el nu a mai fost folosit pentru desemnarea câştigătorului categoriei "cel mai bun film" din 1945, la doi ani după ce numărul peliculelor nominalizate a fost limitat de la zece la cinci.

Membrii Academiei de film americane au optat pentru acest sistem de ordonare a preferinţelor la categoria "cel mai bun film" deoarece şi-au dat seama că, într-o categorie cu zece nominalizări, câştigătorul ar putea fi desemnat, cel puţin teoretic, cu doar câteva voturi peste 580, dintr-un total de 5.800 de voturi. Sistemul de ordonare a preferinţelor este astfel conceput încât măsoară şi profunzimea simpatiei de care se bucură un film, deoarece clasarea unei pelicule pe locul al doilea şi al treilea în opţiunile celorlalţi membri cu drept de vot poate fi, în unele cazuri, extrem de importantă.

Potrivit acestui sistem de selecţie, filmele care au punctaj egal vor fi departajate în funcţie de numărul de voturi care le-au trimis pe primul loc. Dacă un film a obţinut mai multe voturi pentru primul loc, el va fi declarat câştigătorul categoriei.

Acest proces de selecţie aduce noi provocări pentru sezonul 2010 al premiilor Oscar, producătorii de film fiind astfel obligaţi să se asigure că peliculele lor se bucură de un sprijin cât mai mare posibil din partea membrilor Academiei de film americane, câştigarea râvnitului trofeu nefiind deloc o chestiune simplă.

Cea de-a 82-a gală anuală a premiilor Oscar va avea loc pe 7 martie 2010, la celebrul Kodak Theatre din Los Angeles. Nominalizările vor fi anunţate pe 2 februarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici