Ce importanţă au tatuajele descoperite pe câteva mumii vechi de trei mii de ani

Testele cu infraroşu efectuate de arheologi pe mumiile a şapte femei, descoperite la situl arheologic egiptean Deir el-Medina, au arătat că femeile aveau tatuaje care reprezentau cruci, babuini şi hieroglife, notează Smithsonian Magazine.

134 afișări
Imaginea articolului Ce importanţă au tatuajele descoperite pe câteva mumii vechi de trei mii de ani

Ce importanţă au tatuajele descoperite pe câteva mumii vechi de trei mii de ani

Vechii egipteni erau cunoscuţi pentru decorarea tuturor suprafeţelor disponibile, de la pereţii templelor până la interioarele mormintelor şi pe fiecare centimetru pătrat al statuilor şi al mobilierului. Dar o cercetare recentă arată că pasiunea egiptenilor pentru decorări nu se oprea la obiecte. Imaginile în infraroşu cu şapte mumii vechi de 3.000 de ani au dezvăluit o serie de desene tatuate pe aceste corpuri străvechi.

Până la descoperirile făcute la Deir el-Medina, în civilizaţia egipteană nu erau cunoscute înregistrări ale acestei practici. Arheologul Anne Austin de la Universitatea din Missouri a observat pentru prima dată tatuajele în timp ce studia cele şapte mumii la Institutul Francez de Arheologie Orientală din Cairo în 2016.

A observat marcaje pe gâtul unui bust fără cap şi fără braţe şi, iniţial, a crezut că sunt doar pictate. După o examinare mai atentă, Austin şi-a dat seama că desenele erau de fapt tatuaje. Folosind lumina infraroşie pentru a examina mai bine mumiile, ea a găsit 30 de tatuaje individuale, multe dintre ele invizibile cu ochiul liber din cauza răşinilor utilizate pentru mumificare.

Semnificaţia tatuajelor este încă în dezbatere. Toate tatuajele de la Deir el-Medina au fost găsite pe trupuri de femei. Această tendinţă şi tipul simbolurilor găsite sugerează că arta corporală era legată de rolurile jucate de femei şi ca vindecătoare şi preotese, nu doar ca destinatare ale ritualurilor de fertilitate şi sexualitate, aşa cum se credea anterior.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
egipt,
mumii,
tatuaje

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici