Cea mai mare monedă de aur din lume, vândută la licitaţie pentru 3,27 milioane de euro

Cea mai mare monedă de aur din lume, scoasă la licitaţie vineri la Viena, a fost adjudecată pentru suma de 3,27 milioane de euro - exact cât valorează cantitatea de aur din ea -, de o companie de comerţ cu metale preţioase din Spania.

199 afișări
Imaginea articolului Cea mai mare monedă de aur din lume, vândută la licitaţie pentru 3,27 milioane de euro

Cea mai mare monedă de aur din lume, vândută la licitaţie pentru 3,27 milioane de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cea mai mare monedă de aur din lume, confecţionată în 2007 în Canada, având un diametru de 53 de centimetri şi o greutate de 100 de kilograme, a fost scoasă la licitaţie de casa Dorotheum la Viena.

Moneda s-a vândut pentru preţul de catalog, corespunzător valorii ei în aur la preţul zilei, neexistând alte oferte în afara celei a companiei spaniole. Preţul de adjudecare este de patru ori mai mare decât valoarea nominală a monedei, de un milion de dolari canadieni (800.000 de euro).

Această monedă, înscrisă în Cartea Recordurilor, a fost estimată la aproape 3,9 milioane de dolari americani (3,2 milioane de euro).

Fabricată în 2007, moneda are inscripţionat pe una dintre feţe portretul reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii, iar pe cealaltă faţă are imprimate trei frunze de arţar, simbolul naţional al Canadei.

Moneda a aparţinut grupului financiar austriac AVW, care şi-a declarat recent falimentul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici