Telescopul James Webb a realizat cea mai ”profundă” imagine a universului nostru. Când va fi dezvăluită

  • Suntem pe cale să avem o perspectivă cu totul nouă asupra universului.
  • Telescopul spaţial James Webb va publica primele sale imagini color de înaltă rezoluţie pe 12 iulie.
  • Una dintre aceste imagini "este cea mai profundă imagine a universului nostru care a fost realizată vreodată", a declarat miercuri, în timpul unei conferinţe de presă, administratorul NASA, Bill Nelson.
3248 afișări
Imaginea articolului Telescopul James Webb a realizat cea mai ”profundă” imagine a universului nostru. Când va fi dezvăluită

Telescopul James Webb a realizat cea mai ”profundă” imagine a universului nostru. Când va fi dezvăluită

Dacă vă gândiţi la asta, este mai departe decât s-a deplasat vreodată omenirea", a spus Nelson. „Şi abia acum începem să înţelegem ce poate şi ce va face Webb. Va explora obiectele din sistemul solar şi atmosferele exoplanetelor care orbitează în jurul altor stele, oferindu-ne indicii dacă, potenţial, atmosferele lor sunt similare cu a noastră”.
 
Misiunea Webb, care era estimată să dureze 10 ani, are suficientă capacitate de combustibil în exces pentru a funcţiona timp de 20 de ani, potrivit administratorului adjunct al NASA, Pam Melroy.
 
Între timp, echipa Webb finalizează ultimele etape de pregătire a observatorului şi a instrumentelor sale pentru colectarea datelor ştiinţifice, care ar trebui să se încheie săptămâna viitoare, a declarat Bill Ochs, managerul proiectului Webb de la NASA, potrivit CNN.
 
Observatorul funcţionează chiar mai bine decât se aştepta, au declarat inginerii misiunii. Iar echipa continuă să lucreze la dezvoltarea de strategii pentru a evita impactul cu micrometeoroizi, precum cel care a lovit o parte din oglinda lui Webb în luna mai.

La ce să ne aşteptăm

Observatorul spaţial, care a fost lansat în decembrie, va fi capabil să privească în interiorul atmosferelor exoplanetelor şi să observe unele dintre primele galaxii create după ce universul a început, observându-le prin intermediul luminii infraroşii, care este invizibilă pentru ochiul uman.
 
Webb a început să realizeze primele sale imagini în urmă cu câteva săptămâni şi încă mai captează unele dintre imaginile care vor fi împărtăşite pe 12 iulie. Acel pachet de imagini color va fi rezultatul a 120 de ore de observare, aproximativ cinci zile de date.
 
Obiectivul iniţial al telescopului a fost acela de a vedea primele stele şi galaxii ale universului, urmărind, în esenţă, "cum universul aprinde luminile pentru prima dată", a declarat Eric Smith, cercetător al programului Webb şi cercetător şef al Diviziei de Astrofizică a NASA.

Privirile clare ale telescopului Webb asupra universului vor schimba astronomia

Numărul exact şi natura imaginilor nu au fost comunicate, dar "fiecare dintre ele va dezvălui diferite aspecte ale universului cu detalii şi sensibilitate fără precedent", a declarat Klaus Pontoppidan, cercetător al proiectului Webb la Space Telescope Science Institute.
 
Prima versiune va evidenţia capacităţile ştiinţifice ale lui Webb, precum şi capacitatea oglinzii sale masive de aur şi a instrumentelor ştiinţifice de a produce imagini spectaculoase.
 
Imaginile vor arăta modul în care galaxiile interacţionează şi cresc şi cum coliziunile dintre galaxii determină formarea stelelor, precum şi exemple ale ciclului de viaţă violent al stelelor. De asemenea, ne putem aştepta să vedem primul spectru al unei exoplanete, sau modul în care lungimile de undă ale luminii şi culorile diferite dezvăluie caracteristicile altor lumi.
 
Instrumentul Near-Infrared Imager and Slitless Spectrograph al telescopului a încheiat pregătirile în această săptămână. Instrumentul va putea utiliza o prismă specializată pentru a dispersa lumina colectată de la sursele cosmice pentru a crea trei curcubee distincte care dezvăluie nuanţe de peste 2.000 de culori în infraroşu dintr-o singură observaţie.
 
Acest lucru este deosebit de util atunci când se observă exoplanete pentru a determina dacă acestea au o atmosferă şi pentru a alege atomii şi moleculele din cadrul acesteia atunci când lumina stelară străbate atmosfera pentru a determina compoziţia acesteia.

Partea cea mai bună este că echipa Webb se află abia la începutul misiunii, iar datele colectate de observatorul spaţial vor fi făcute publice pentru ca oamenii de ştiinţă din întreaga lume "să poată începe o călătorie comună de descoperire", a declarat Pontoppidan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici