Cel mai bun mod de a linişti un bebeluş care plânge. Ce au descoperit cercetătorii

  • În încercarea de a-i ajuta pe cei amorţiţi de pierderea somnului, cercetătorii au efectuat o serie de experimente pentru a afla care este abordarea care îi linişteşte cel mai bine pe bebeluşii care plâng.
  • După ce au filmat părinţi care îşi îmbrăţişau bebeluşii, îi purtau în braţe, îi legănau în cărucior şi îi culcau, oamenii de ştiinţă au ajuns la o strategie optimă, sau cel puţin la una care are efecte mai bune decât altele.
4452 afișări
Imaginea articolului Cel mai bun mod de a linişti un bebeluş care plânge. Ce au descoperit cercetătorii

Cel mai bun mod de a linişti un bebeluş care plânge. Ce au descoperit cercetătorii

În studiu publicat în Current Biology, echipa recomandă părinţilor să îşi ia în braţe bebeluşul care plânge, să se plimbe cu el timp de cinci minute, fără opriri bruşte sau schimbări bruşte de direcţie, şi apoi să se aşeze şi să îl ţină în braţe timp de cinci până la opt minute înainte de a-l culca din nou.
 
„S-a demonstrat că plânsul excesiv, în special în timpul nopţii, este o sursă majoră de stres parental", a declarat Dr. Kumi Kuroda, de la Centrul Riken pentru Ştiinţa Creierului din Saitama, Japonia. „Această metodă de aproximativ 15 minute merită încercată înainte ca aceştia să înceapă să se îngrijoreze serios cu privire la ceea ce este în neregulă cu copilul”.
 
Ideea a reieşit din cercetările asupra mamiferelor altrice, cele care sunt neajutorate la naştere, cum ar fi pisicile, câinii, şoarecii, veveriţele şi, în special, oamenii. Studiile arată că, atunci când sunt purtaţi în braţe de mamele lor, puii devin mai docili, un efect numit "răspunsul de transport". Deoarece animalele îşi deplasează adesea puii pentru a se sustrage unui pericol iminent, este posibil ca acest răspuns să fi evoluat prin îmbunătăţirea ratei de supravieţuire a urmaşilor, potrivit The Guardian.
 
Cercetătorii au folosit înregistrări video şi monitoare cardiace pentru bebeluşi pentru a evalua patru abordări diferite pentru a linişti bebeluşii care plâng: ţinerea copilului în braţe în timp ce este aşezat, aşezarea într-un pătuţ, ţinerea în braţe în timp ce se plimbă sau se leagănă într-un cărucior sau altul similar. Plânsul a scăzut doar atunci când bebeluşii erau în mişcare, fie că erau legănaţi, fie că erau purtaţi în braţe. Statul nemişcat cu bebeluşul sau aşezarea acestuia într-un pătuţ nu a contribuit la oprirea lacrimilor.
 
După ce au fost plimbaţi în braţe timp de cinci minute, toţi bebeluşii care plângeau au încetat să mai plângă şi aproape jumătate dintre ei au adormit, potrivit cercetătorilor. Dar chiar şi pentru acei părinţi ai căror copii s-au liniştit, pericolul era departe de a fi trecut. Aproximativ o treime dintre bebeluşi s-au trezit din nou aproape imediat ce au fost puşi înapoi în pat.
 
Pentru a afla ce i-a trezit pe bebeluşi, cercetătorii au cercetat datele monitorului cardiac. Acestea au arătat că ritmul cardiac al bebeluşilor creştea uneori suficient pentru a-i trezi atunci când contactul fizic cu părintele era întrerupt. Ceea ce a ajutat a fost să stea cu bebeluşul adormit timp de cinci până la opt minute după ce s-a plimbat, astfel încât acesta să intre într-un stadiu mai profund de somn.
 
Deşi abordarea a funcţionat mai bine decât restul, oamenii de ştiinţă nu pretind că este un glonţ magic pentru părinţii lipsiţi de somn. Cercetarea efectuată pe 21 de bebeluşi din Japonia şi Italia este "exploratorie", cu rezultate care trebuie verificate în cadrul unor studii mai ample.
 
Bebeluşii pot avea nopţi nedormite din motive foarte diferite", a declarat Gianluca Esposito, profesor de psihologie a dezvoltării şi co-autor al lucrării la Universitatea din Trento. „Dacă bebeluşul are o durere de stomac, nu cred că acest lucru va schimba prea mult. Din păcate, cred că mulţi părinţi vor avea în continuare nopţi nedormite. Asta face parte din a fi părinte".
 
Profesorul Ian St James-Roberts, care a studiat tehnicile de calmare a bebeluşilor care plâng la Institutul de Educaţie UCL, a declarat că speră ca echipa să îşi continue munca. „Există şi alte studii privind utilizarea portului parental şi, în general, indică faptul că bebeluşii plâng mai puţin atunci când sunt purtaţi în braţe", a spus el. „Ar fi bine de ştiut dacă aceste noi orientări, mai detaliate, îmbunătăţesc şi mai mult lucrurile".
 
Plânsul este o metodă de comunicare importantă şi normală pentru bebeluşi - plânsul îi oferă copilului o voce", a declarat Dr. Betty Hutchon de la Centrul Brazelton din Marea Britanie. „Bebeluşii au strigăte diferite pentru nevoi diferite, cum ar fi oboseala, disconfortul, foamea sau dorinţa de a fi ţinut în braţe şi de a se juca cu el. În timp, părinţii învaţă prin încercări şi erori şi experienţă ce înseamnă fiecare plâns. Nu există un singur răspuns sau o singură strategie care să se potrivească nevoilor tuturor bebeluşilor care plâng în orice moment - răspunsuri diferite vor fi adecvate în momente diferite”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici