China introduce recunoaşterea facială obligatorie pentru utilizatorii de telefoane mobile

Cetăţenii chinezi vor fi supuşi unui proces de recogniţie facială de fiecare dată când vor dori să se înregistreze pe platformele unor noi servicii de telefonie mobilă, pentru ca autorităţile să poată verifica identitatea a sute de milioane de utilizatori de internet potrivit BBC.

3012 afișări
Imaginea articolului China introduce recunoaşterea facială obligatorie pentru utilizatorii de telefoane mobile

China introduce recunoaşterea facială obligatorie pentru utilizatorii de telefoane mobile

China foloseşte deja de o vreme tehnologii pe bază de recunoaştere facială în alte segmente ale vieţii celor mai bine de 1 miliard de cetăţeni, provocând rumoare şi declanşând valuri de opinii la nivel internaţional. Guvernul, care susţine că nu doreşte decât să protejeze „drepturile legitime şi interesele cetăţenilor”, a extins proiectul şi a inclus serviciile oferite de telefonia mobilă pe lista mijloacelor de identificare facială a chinezilor. Controversata măsură a fost anunţată din luna septembrie şi a intrat în vigoare duminica aceasta, a relatat BBC.

Ţara, care are la dispoziţie toate resursele tehnologice necesare pentru a dezvolta astfel de idei, a acordat în ultimii ani o atenţie sporită noilor măsuri prin care îşi ţine sub observaţie cetăţenii. Chinezii aveau deja obligaţia de a prezenta cardul de identitate şi o fotografie recentă la prima autentificare pe platformele accesate de pe telefonul mobil. În plus, noile reguli solicită şi realizarea unei scanări faciale cu scopul de a verifica încă o dată corespondenţa dintre utilizatorul real şi persoana din acte. Măsura face parte dintr-o serie de eforturi susţinute ale statului chinez pentru a asigura securitatea utilizatorilor din mediul online.  În prezent, majoritatea chinezilor accesează internetul folosind telefoanele mobile.

Un număr considerabil de persoane din întreaga lume au contestat regula, exprimându-şi îngrijorarea faţă de controlul din ce în ce mai mare pe care autorităţile vor să îl obţină asupra populaţiei. Monitorizarea e resimţită de unii drept ameninţătoare, deoarece China are oricum politici web deosebit de stricte şi blochează constant orice conţinut online despre care autorităţile nu doresc să se discute.

Recunoaşterea facială este din ce în ce mai des folosită în China şi a fost integrată treptat în viaţa de zi cu zi a oamenilor. Beneficiile includ facilitarea plăţilor sau chiar ţinerea evidenţei studenţilor prezenţi la cursuri. Unii oameni rămân reticenţi la inovaţie, în timp ce entuziaştii progresului tehnologic susţin că era un pas firesc în evoluţia lumii în care trăim.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici