China Machado, primul model non-caucazian care a revoluţionat industria modei, a murit la 86 de ani

Industria modei a pierdut o personalitate iconică după ce modelul şi directorul de modă China Machado a murit în urma unui stop cardiac în Brookhaven, New York, la vârsta de 86 de ani, potrivit Huffington Post.

655 afișări
Imaginea articolului China Machado, primul model non-caucazian care a revoluţionat industria modei, a murit la 86 de ani

China Machado, primul model non-caucazian care revoluţionat industria modei, a murit la 86 de ani (Imagine: Facebook)

Machado a devenit prima femeie non-caucaziană care a apărut pe coperţile unei reviste de modă majoră, în Harper’s Bazaar, în 1959.

“Ea a fost prima care a adus în faţa publicului ideea de celălalt, aducând amintirea culturilor diferite şi fragmente din universul său”, a declarat pentru The New York Times, Stefano Tonchi, editor al W magazine. 

Machado, de descendenţă chineză şi portugheză a murit duminică, la o săptămână distanţă de cea de-a 87-a sa aniversare care ar fi avut loc în ziua Crăciunului. În urma sa rămâne cel de-al doilea său soţ, Riccardo Rosa, cele două fiice ale sale, Blanche Lasalle-Hills şi  Emmanuelle Lasalle şi doi nepoţi.

Machado s-a născut ca Noelie Dasouza Machado in Shanghai in 1929. (Numele său de model este pronunţat „CHEE-na”, inspirat din termenul peiorativ „chinita”, folosit în unele părţi din America de Sud pentru a descrie femeile asiatice). Ea şi familia sa au emigrat către America se Sud în timpul ocupaţiei japoneze, când afacerile şi proprietăţile tatălui său au fost confiscate, potrivit New York magazine.

Printre aventurile lui Machado s-a numărat relaţia pasională cu fostul toreador spaniol Luis Dominguín; o carieră fulminantă ca model; funcţii ca director de modă al Harper’s Bazaar şi co-creator al revistei de modă pentru femei de peste 50 de ani, Lear’s; iar la 81 de ani, în rolul uneia dintre cele mai în vârstă modele active din industrie.

Cariera lui Machado a început după ce a fost descoperită la o petrecere cocktail în Paris, dar aceasta a mărturisit că iniţial nu era conştientă de frumuseţea sa pentru se raporta la imaginile actriţelor albe, în copilăria sa din Shanghai.

“Noi (non-albii) nu aveam imagini. Nu aveam ceva care să ne spună că eram frumoşi. Nimic.”, a spus Machado pentru New York magazine într-un interviu din 2011. 

Şi după ce a avut succes în anii 1950 ca model pentru casele Givenchy şi Balenciaga (Machado pretindea că ar fi fost cel mai bine plătit model al timpului său, conform CNN), s-a confruntat cu rasismul în timpul primilor săi ani în industrie.

 

Prima sa apariţie revoluţionară în Harper’s Bazaar aproape nu a avut loc pentru că editorul şef de atunci al revistei s-a plâns că în publicaţie va fi o femeie non-albă.

Richard Avedon, renumitul forograf responsabil pentru şedinţa foto de atunci, a ameninţat că va sista contractul său cu revista dacă imaginile cu Machado nu vor fi folosite. Fotografiile au fost publicate în Harper’s Bazaar in februarie 1959, iar Avedon nu i-a povestit lui Machado despre incident decât 20 de ani mai târziu.

Carol Squiers, curator al expoziţiei“Avedon Fashion 1944-2000”, organizată de  New York’s International Center of Photograph, a spus pentru W magazine în 2010, “A fost un pas important în deschiderea asupra devenirii femeii, asupra a ceea ce e la modă şi asupra felului în care moda se adresa altor oameni în afara celor caucazieni”.

Machado a declarat că şi-a încheiat cariera sa de model în 1962, dar în 2011, ea a semnat un contract cu IMG models la vârsta de 81 de ani.

În acelaşi an, Machado a avut o apariţie graţioasă pe coperta New York magazine şi a pozat pentru Vogue.

Cea mai recentă apariţie a lui Machado a fost în numărul din octombrie 2016 al New York magazine şi în aceeaşi lună a acordat un interviu pentru Vogue.

Luna trecută a fost inclusă într-o sesiune foto pentru Ray-Ban. Cel mai recent proiect al său a fost  Cheena, o linie de haine de lână şi cape.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici