China "regretă" decizia lui Spielberg de a nu mai colabora la JO 2008 din cauza crizei din Darfur

Guvernul chinez a indicat, joi, că "regretă" decizia lui Steven Spielberg de a renunţa la participarea sa artistică la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008 din cauza atitudinii Chinei faţă de criza din provincia Darfur.

1 afișare
Imaginea articolului China "regretă" decizia lui Spielberg de a nu mai colabora la JO 2008 din cauza crizei din Darfur

China "regretă" decizia lui Spielberg de a nu mai colabora la JO 2008 din cauza crizei din Darfur

"China regretă comentariile lui Steven Spielberg", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Străine, Liu Jianchao.

Aceasta este prima reacţie oficială la Beijing de la anunţul de marţi al regizorului american de a nu mai fi membru în consiliul artistic care se ocupă de ceremoniile de deschidere şi închidere ale JO din această vară (8 - 24 august).

Declaraţia a venit după două zile de tăcere din partea guvernului chinez, vizibil jenat de incident. În acest răstimp, doar ambasada chineză la Washington a reacţionat: "Având în vedere că problema Darfurului nu este o chestiune internă a Chinei şi nu a fost provocată de China, asocierea JO cu Darfur este nedreaptă şi iresponsabilă".

Regizorul american urma să se ocupe de ceremoniile de deschidere şi închidere ale JO 2008 împreună cu regizorul chinez Zhang Yimou, muzicianul american Quincy Jones şi cu taiwanezul Ang Lee.

Criza umanitară din Darfur plonjează China în prima sa criză internaţională majoră legată de JO de la Beijing, la mai puţin de şase luni până la începerea competiţiei sportive.

"Guvernul Sudanului este cel mai mare responsabil de producerea acestor crime în curs, dar comunitatea internaţională, în special China, ar trebui să facă mai multe pentru a pune capăt acestor suferinţe" îndurate de locuitorii provinciei Darfur, a spus regizorul.

China este partener economic major al statului Sudan, iar legăturile cu administraţia de la Khartoum sunt percepute ca frână în cadrul eforturilor internaţionale de a face presiuni asupra guvernului sudanez în legătură cu provincia Darfur.

Reacţia presei chineze nu s-a lăsat aşteptată: Global Times, singura publicaţie chineză specializată în politică externă, a fost şi singura care a scris despre acest subiect, titrând "Occidentul se serveşte încă o dată de JO pentru a face presiuni asupra Chinei", cu subtitlul "majoritatea chinezilor sunt dezgustaţi de acest procedeu al Occidentului.

Nicio altă publicaţie, oficială sau semi-oficială, nu a scris nimic despre boicotul lui Spielberg. Nu numai presa scrisă, ci şi televiziunile şi site-urile de internet din China au păstrat tăcerea în legătură cu acest subiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici