Chitaristul american Bo Diddley, pionier al rock-ului, a murit

Chitaristul american Bo Diddley, una dintre cele mai influente personalităţi ale epocii de tranziţie a R&B spre rock 'n' roll, fenomen major al celei de-a doua jumătăţi a secolului al XX-lea, a murit, luni, la vârsta de 79 de ani.

32 afișări
Imaginea articolului Chitaristul american Bo Diddley, pionier al rock-ului, a murit

Chitaristul american Bo Diddley, pionier al rock-ului, a murit (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

Bo Diddley a murit în urma unui infarct, în locuinţa sa din Archer, Florida, potrivit mai multor posturi locale de televiziune şi revistei Rolling Stone.

Născut Otha Ellas Bates, pe 30 decembrie 1928, în McComb, Mississippi, devenit Ellas McDaniel Diddley şi apoi Bo Diddley, chitaristul a fost considerat drept unul dintre "creatorii" rock 'n' roll-ului, alături de giganţi precum Elvis Presley, Chuck Berry, Jerry Lee Lewis şi Little Richard.

Muzica sa i-a influenţat pe Elvis Presley, Jimi Hendrix, precum şi numeroase trupe de rock britanice, printre care se numără Rolling Stones.

Ochelarii negri şi stilul său muzical, dar şi forma pătrată a chitarelor sale au devenit legendare în anii '50 - '60. A lansat hituri precum "I'm a Man", primul său succes, "Who Do you Love" şi "Before You Accuse Me", un titlu reluat apoi de Eric Clapton.

A studiat iniţial vioara clasică, dar a decis să-şi schimbe stilul după ce l-a ascultat pe John Lee Hooker (1917 - 2001), celebrul bluesman de la Boom Boom şi Boggie Chillen.

"Diddley nu a vândut niciodată multe albume, spre deosebire de rivalul său de la (casa de discuri, n.r.) Chess, Chuck Berry, dar (...) a produs un catalog de melodii clasice care rivalizează cu cele ale lui Berry din punct de vedere al calităţii", indică site-ul specializat în biografii muzicale All Music Guide.

"Pe scenă, Diddley era electrizant, utilizând chitarele pătrate şi distorsiuni pentru a produce noi sound-uri care vor prefigura inovaţiile chitariştilor din anii '60 precum Jimi Hendrix", potrivit aceleiaşi surse.

Influenţa lui Bo Diddley asupra "valului englezesc" de muzicieni rock de la mijlocul anilor '60 a fost, de asemenea, importantă.

Rolling Stones, în prima lor etapă, au împrumutat ritmurile unduitoare, mai ales pentru "Not fade away", fapt care le-a permis să obţină primul lor mare succes.

Alte trupe, precum The Animals, Yardbirds şi Pretty Things au debutat în carierele lor împrumutând melodii ale lui Bo.

Solistul trupei Rolling Stones, Mick Jagger, a adus un omagiu, luni, lui Diddley şi imensei sale "influenţe" pe care a exercitat-o asupra formării sale.

"A fost un muzician formidabil, original, o forţă enormă în muzică şi a avut o mare influenţă asupra Rolling Stones. A fost generos cu noi la începuturile noastre şi am învăţat multe de la el. Nu vom mai întâlni niciodată oameni ca el", a spus Sir Mick, în vârstă de 64 de ani.

Cel mai celebru bluesman american în viaţă, BB King, a spus că "Bo Diddley a fost un pionier muzical şi o legendă cu un stil unic". "Ne-a făcut întotdeauna plăcere să cântăm împreună. Ne va lipsi cu adevărat, dar moştenirea sa artistică rămâne pentru totdeauna. Sunt mândru că am fost prietenul lui", a spus King, în vârstă de 82 de ani.

Recompensat cu un premiu Grammy pentru întreaga carieră, Diddley a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în 1987. Întotdeauna activ, în ciuda problemelor de sănătate, el a sărbătorit, în 2005, 50 de ani de carieră printr-un turneu mondial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici