CNN: O americancă din Corpul Păcii, impresionată de tradiţiile, religia şi spiritualitatea românilor

O americancă membră în Corpul Păcii, care trăieşte de un an în România, a declarat pentru CNN că lucrurile frumoase pe care le-a văzut în ţara noastră în timpul voluntariatului său merită toate eforturile şi că traiul printre români reprezintă "o aventură care îţi schimbă viaţa".

152 afișări
Imaginea articolului CNN: O americancă din Corpul Păcii, impresionată de tradiţiile, religia şi spiritualitatea românilor

CNN: O americancă din Corpul Păcii, impresionată de tradiţiile, religia şi spiritualitatea românilor (Imagine: edition.cnn.com)

Natalie Montanaro, în vârstă de 52 de ani, cercetător asistent la College of Charleston, din Carolina de Sud, s-a înscris voluntar în Corpul Păcii - agenţie guvernamentală a SUA - şi s-a mutat în România în mai 2009.

În prezent, Montanaro trăieşte în comuna Brusturoasa, care numără cinci sate, cu o populaţie de circa 3.000 de persoane, situată în nord-estul ţării. Montanaro a explicat pentru CNN că, "afundată în tradiţie şi religie, viaţa în România rurală este departe de ceea ce a cunoscut în Charleston": "Este o lume foarte veche. Sunt multe animale - pui, cai, vaci. Trebuie să ai grijă cum traversezi strada, mai ales din cauza vacilor".

Montanaro lucrează la trei şcoli din comună, predând limba engleză unor copii de vârste diferite, de la cei de grădiniţă la cei de clasa a opta. Totodată, ea susţine lecţii de conversaţie în limba engleză şi de utilizare a computerului.

Cel mai drag proiect al său este însă "ziua internaţională a gătitului", ce are loc o dată pe lună şi la care participă copii cu vârste între 12 şi 15 ani. "Învaţă să prepare mâncare, să facă alegeri culinare sănătoase, lucruri despre siguranţa alimentelor, metode de gătit, termeni şi alte chestiuni precum cooperare, sincronizare, conversaţia în timpul mesei şi modul în care se poate decora o masă", a spus aceasta.

Pentru că în sat nu există magazin, Montanaro îşi cultivă propriile legume. Ea a explicat pentru CNN: "Am plantat în grădină spanac, anghinare, salată, rozmarin, praz, ardei gras, busuioc, doar ca să dau câteva exemple". "Folosim toate acestea cu alte legume din grădină, precum cartofi, morcovi, ceapă, roşii, vinete, castraveţi, pentru a prepara feluri de mâncare pe care ei nu au avut ocazia să le guste până acum", a mai spus ea.

Pentru Montanaro, să devină voluntar în Corpul Păcii a fost o ambiţie de o viaţă pe care nu o regretă. "Pentru mine, această slujbă este o binecuvântare. Am fost capabilă să îndeplinesc o promisiune, să realizez multe visuri, să trăiesc printre oameni drăguţi, să învăţ de la alţii despre tradiţii noi, să împărtăşeşc cultura şi timpul cu oameni care-mi sunt acum prieteni", a mai declarat aceasta pentru CNN.

"Copiii sunt minunat de expresivi, atenţi, inteligenţi, iar lucrurile frumoase pe care le-am văzut aici, în timpul voluntariatului meu, mă fac să nu regret nimic", a mai spus ea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici