Coafura bob împlineşte un secol (Galerie Foto)

Coafura bob, inventată de stilistul francez de origine poloneză Antoine de Paris, sărbătoreşte cei 100 de ani de existenţă în acest an, informează dailymail.co.uk.

23525 afișări
Imaginea articolului Coafura bob împlineşte un secol (Galerie Foto)

Victoria Beckham

GALERIE FOTO

Acest stil de coafură a şocat societatea începutului de secol XX şi a dat o lovitură serioasă clişeului care asociase ideea de feminitate cu moda părului lung. În prezent, un secol mai târziu, coafura bob dovedeşte faptul că nu s-a demodat. Celebrităţi precum actriţele Jessica Alba şi Katie Holmes au adoptat acest stil de coafură pentru începutul noului an 2009.

Coafura bob, lansată în 2008 de Victoria Beckham, cunoscută în trecut sub numele de Posh Spice, a făcut atât de mulţi adepţi, încât a fost denumită "pob". Cu o lungime a părului care variază de la nivelul urechii până undeva puţin mai jos de bărbie, acest stil de coafură este recunoscut pentru faptul că este atât versatil cât şi foarte uşor de întreţinut.

Actriţa britanică Helen Mirren, câştigătoare a premiului Oscar, a demonstrat faptul că stilul bob se potriveşte şi generaţiei în vârstă, iar Suri, fiica actorilor Tom Cruise şi Katie Holmes, dovedeşte că bob poate fi o tunsoare frumoasă şi pentru copii.

"Stilul bob a cunoscut o revigorare spectaculoasă în ultimii ani, mai ales celebrităţilor care l-au adoptat", a declarat Sacha Mascolo-Tarbuck, director general de creaţie al celebrului lanţ de cosmetice Toni&Guy.

"Este cel mai versatil dintre stiluri şi a trecut testul timpului, reinventându-se în mod constant într-o varietate de lungimi şi texturi, creând astfel diferite atitudini şi stări de spirit", a adăugat Mascolo-Tarbuck.

"Caracteristica unică a stilului bob este abilitatea lui de se potrivi unei multitudini de forme, fie că este o tunsoare bob clasică, fie că are o structură modernă şi graduală, iar el poate fi personalizat pentru a se potrivi stilului oricărei femei", a concluzionat expertul britanic.

Stilul bob a dat naştere, iniţial, unei mari stări de agitaţie în rândul bărbaţilor, obişnuiţi să le vadă pe femei cu părul lung. Ei au fost complet şocaţi în momentul în care acestea au început să îşi tundă părul. Unii dintre ei chiar au divorţat de soţiile lor, după ce acestea s-au întors acasă purtând o coafură bob.

În Marea Britanie, stilul bob a prins mai întâi în zona Bloomsbury, din centrul Londrei, fiind ulterior adoptat de acele "flappers" - femeile anilor 1920 care foloseau machiaj în exces, consumau mult alcool, conduceau un automobil şi obişnuiau să practice amorul liber.

Când a ajuns în America, stilul bob a născut imediat o serie de controverse, care au atins apogeul în momentul în care preoţii americani au declarat că "o femeie bob este o femeie fără ruşine".

O revistă profesionistă americană, specializată în modă şi coafură, a primit o scrisoare de la un părinte extrem de îngrijorat de faptul că nu mai poate să îşi deosebească fiica de fiul său. "Din spate, este greu să deosebeşti o fată de un băiat, după apariţia stilului bob. Mi-am crescut fiicele ca să devină femei, iar băieţii ca să devină bărbaţi, dar acum, trebuie să îi privesc de două ori pentru a-mi da seama care este fată şi care este băiat", scria el.

"Sacrificiul" tăierii cozilor lungi a fost însoţit la acea vreme de multe lacrimi. Unele dintre femei şi-au păstrat cozile tunse, folosindu-le ca un fel de perucă atunci când ieşeau în oraş, pentru a-şi ascunde această tunsoare atât de controversată.

Saloanele tradiţionale de coafură au refuzat la început să practice acest tip de tunsoare, dar doamnele au început să apeleze la saloanele de frizerie şi bărbierit. În cele din urmă, saloanele pentru femei au fost nevoite să adopte acest stil, deoarece şi-au văzut profiturile serios diminuate.

Actriţa americană Mary Ann Jackson a fost una din primele vedete ale marelui ecran care a adoptat stilul bob, fiind urmată la scurt timp de vedeta filmului mut Louise Brookers şi de actriţa Clara Bow. Chiar şi celebra creatoare franceză de modă Coco Chanel a adoptat această coafură.

Tunsoarea originală bob era purtată cu părul căzând pe lângă obraz fie drept, fie puţin ondulat.

De-a lungul anilor, tunsoarea a fost modificată prin adăugarea bretonului, onduleurilor, sau inventarea modelelor asimetrice, prin tunderea mai scurtă a buclelor într-o parte a feţei, lăsându-le puţin mai lungi pe cele din cealaltă parte.

Chiar dacă acestor coafuri li s-a dat volum, au fost ondulate, au fost ciufulite sau netezite, ele au rămas, totuşi, fără niciun dubiu, fidele stilului bob.

Hollywoodul a rămas căminul fidel al stilului bob, iar actriţa Uma Thurman a contribuit la impunerea coafurii bob pentru blonde, în urma succesului mondial repurtat cu rolul său din filmul "Kill Bill".

Celebrităţi precum Natalie Portman, Paris Hilton, Christina Ricci, Reese Whiterspoon şi Jenny McCarthy au adoptat cu succes această coafură. Pe de altă parte, Katie Holmes, Nicole Ritchie şi Rihanna au ales imediat coafura "pob" lansată în 2007 de Victoria Bechkam.

"Stilul bob a traversat timpul, adaptându-se curentelor punk, moderniste şi post-romantice, cu ajutorul starurilor din televiziune şi a muzicii pop", a declarat Mark Coray, vicepreşedintele National Hairdressers' Federation din Marea Britanie.

În punctul culminant al "exploziei" modei bob, din anii 1920, mai mult de 2.000 de femei îşi tăiau părul în acest stil, în New York, iar cozile din faţa saloanelor de coafură se întindeau de multe ori în jurul clădirii. În 1925, unei profesoare americane din Jersey City, care purta o coafură bob, i s-a ordonat de către Consiliul Educaţiei din Statele Unite să îşi lase părul să crească. Consiliul susţinea că femeile pierd prea mult timp cu aranjarea noii coafuri.

În ciuda popularităţii acestui stil, Mary of Teck, soţia regelui George al V-lea al Marii Britanii, nu a apreciat coafura bob şi a cerut personalului de la curte să îşi ascundă această tunsoare în timpul ceremoniilor oficiale.

Pe de altă parte, tunsoarea a condus şi la concedieri, după ce un magazin american a renunţat la toate angajatele care purtau această coafură, pe motiv că era prea"rebelă".

În 2006, Madonna a apărut în timpul unui concert susţinut în Japonia cu o nouă tunsoare bob. Femeile din lumea întreagă au "invadat" saloanele de coafură pentru a copia această tunsoare, dar mai târziu, presa a aflat că celebra cântăreaţă purtase o perucă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici