COD ROŞU de poluare în Beijing: Chinezii cumpără aer curat din Canada. O sticlă de aer este de cincizeci de ori mai scumpă decât una cu apă - FOTO

Nivelul de poluare din oraşele din China a ajuns atât de ridicat încât tot mai mulţi chinezi se văd obligaţi să cumpere aer curat de la magazin, îmbuteliat, pentru a putea respira corect. Canadienii pofită de această nevoie a chinezilor şi au început să le vândă aer proaspăt îmbuteliat în sticle.

16334 afișări
Imaginea articolului COD ROŞU de poluare în Beijing: Chinezii cumpără aer curat din Canada. O sticlă de aer este de cincizeci de ori mai scumpă decât una cu apă - FOTO

Chinezii cumpără aer curat din Canada. O sticlă de aer este de cincizeci ori mai scumpă decât una cu apă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Compania canadiană Vitality Air, fondată anul trecut, care a lansat afacerea în glumă, îmbuteliază acum aer din zona Parcului Naţional Banff din Munţii Stâncoşi şi îl vinde la preţuri foarte mari în China.

Un recipient cu o capacitate de 7,7 litri de aer proaspăt se vinde cu un preţ aproximativ 100 de yuani (10 lire), de 50 de ori mai scump ca o sticlă de apă minerală în China. 

Cei mai mulţi chinezi care cumpără aer sunt din marile oraşe din nord-estul şi sudul ţării, acolo unde nivelul de poluare a ajuns atât de ridicat încât autorităţile au emis recent un cod roşu de smog.

TITLURILE ZILEI

Moss Lam povesteşte că afacerea a pornit de o glumă, atunci când un alt cofondator al companiei, Troy Paquette, a umplut o pungă de plastic cu aer şi a vândut-o pentru 50 de cenţi pe site-ul Ebay. O a doua pungă de plastic cu aer a fost vândută pentru 160 de dolari.

"Apoi ne-am dat seama că există o piaţă pentru aşa ceva", a declarat Lam.

Compania Vitality Air vinde recipiente cu aer proaspăt şi oxigen în America de Nord, India şi Orientul Mijlociu, dar China rămâne cea mai mare piaţă de desfacere pentru produsele sale.

Compania canadiană de pe piaţa chinezească nu este prima care vinde aer. Anul trecut un chinez, Liang Kegang a vândut un borcan cu aer din sudul Franţei cu 512 lire sterline, iar în 2013 un multimilionar chinez a vândut aer adus din zone mai puţin industrializate ale ţării.

De asemenea în 2014, o serie de imagini cu locuitori ai oraşului Zhengzhou care stăteau la rând pentru a putea respira aer curat de munte au făcut înconjurul lumii. Sute de bătrânii şi copiii din capitala provinciei Henan nu au stat pe gânduri atunci când au avut şansa de a respira aerul adus de pe Muntele Laojun. Oamenii au format cozi lungi pentru a putea beneficia de aerul adus în zeci de pungi şi peste 2.000 de cutii de către compania de turism Laojun Mountain Natural Reserve Development Co.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici