Colin Firth, în rol de rege bâlbâit, intră în galeria personalităţilor de la Hollywood

Colin Firth, un artist foarte cunoscut în Marea Britanie, în special datorită rolurilor romantice, a intrat cu adevărat în lumea legendelor, duminică seara, când a câştigat Oscarul pentru cel mai bun actor, pentru prestaţia sa din filmul "Discursul regelui".

161 afișări
Imaginea articolului Colin Firth, în rol de rege bâlbâit, intră în galeria personalităţilor de la Hollywood

Colin Firth, în rol de rege bâlbâit, intră în galeria personalităţilor de la Hollywood (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Premiul Academiei americane de film îl face pe Colin Firth - un actor britanic de film, teatru şi televiziune, devenit celebru în 1995 graţie rolului din adaptarea pentru televiziune a romanului "Mândrie şi prejudecată" - să iasă din etapa dedicată rolurilor romantice.

Fiul unor profesori universitari, Colin Firth şi-a petrecut o parte din copilărie în Africa şi este în prezent tată a trei copii. Colin Firth a devenit celebru după ce a jucat într-o serie de producţii cinematografice cu mare succes de casă, precum seria "Jurnalul lui Bridget Jones", musicalul "Mamma Mia!" şi filmele "Fata cu cercel de perlă", "Pur şi simplu dragoste" şi "Pacientul englez".

În 1995, Colin Firth ieşea ud leoarcă, îmbrăcat cu o cămaşă lipită de trup, dintr-un lac, într-o adaptare a romanului "Mândrie şi prejudecată", pentru BBC. Acesta a fost rolul care i-a adus celebritatea. Cu silueta sa elegantă şi ochii profunzi, Colin Firth a devenit încarnarea domnului Darcy. Mai mult, Colin Firth a jucat rolul lui Mark Darcy şi în "Bridget Jones's Diary/ Jurnalul lui Bridget Jones" (2001), alături de Renée Zellweger. Deşi a demonstrat că poate juca şi un alt gen de roluri, domnul Darcy a rămas lipit foarte mult timp de actorul britanic.

"Numele acesta, Darcy, este ca o fantomă care nu mă lasă în pace", se plângea Colin Firth într-un interviu.

Dincolo de rolul domnului Darcy, actorul britanic Colin Firth, în vârstă de 50 de ani, este renumit şi pentru celelalte prestaţii ale sale. Astfel, împreună cu cea de-a doua soţie a sa, producătoarea Livia Giuggioli, Colin Firth a lansat, în 2009, un site care promovează filmele cu tematică socială.

Tot în 2009, Firth s-a remarcat prin interpretarea subtilă a rolului unui profesor homosexual în filmul lui Tom Ford, "Un om singur/ A Single Man", pentru care a fost multipremiat un an mai târziu. De altfel, 2010 a fost un an extraordinar pentru Colin Firth, care a primit premiul BAFTA pentru rolul din filmul "A Single Man". Acest rol i-a adus actorului britanic nominalizări la toate celelalte mari gale importante ale anului: Oscar, Globurile de Aur şi Screen Actors Guild Award.

Un an mai târziu, Colin Firth a devenit însă vedeta incontestabilă a celor mai celebre gale de premiere, datorită interpretării sale din "Discursul regelui/ The King's Speech". Firth interpretează în pelicula regizată de Tom Hooper rolul regelui George al VI-lea, care este bâlbâit şi apelează la serviciile unui logoped înainte de a susţine discursul în care anunţă intrarea Marii Britanii în cel de-al Doilea Război Mondial în direct la BBC.

Înainte de a câştiga Oscarul pentru cel mai bun actor în rol principal, "Discursul regelui" i-a adus lui Firth toate premiile importante din acest sezon, atât în Marea Britanie cât şi peste ocean, printre distincţii numărându-se şi Globul de Aur, BAFTA, British Independent Film Awards, Critics' Choice, Independent Spirit şi trofeul Sindicatului actorilor americani.

Chiar dacă are steaua sa pe celebrul Walk of Fame de la Hollywood şi a primit nenumărate premii, Colin Firth continuă să afişeze atitudinea britanică tipică. Întrebat la ce îi foloseşte faptul că este celebru, actorul a răspuns sec: "Să mi se dea mai repede o masă la restaurant".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici