Comoară uluitoare descoperită de un scafandru în Sardinia: Zeci de mii de monede din secolul al IV-lea, lângă epava unei corăbii

Un scafandru care a observat ceva metalic nu departe de coasta Sardiniei a dus la descoperirea a zeci de mii de monede antice de bronz.

2557 afișări
Imaginea articolului Comoară uluitoare descoperită de un scafandru în Sardinia: Zeci de mii de monede din secolul al IV-lea, lângă epava unei corăbii

Sursa foto: X/Twitter

Observarea de către un scafandru italian a unui obiect metalic în apropierea coastei Sardiniei a dus la descoperirea a zeci de mii de monede romane de bronz, a anunţat Ministerul italian al Culturii.
 
După ce bărbatul a alertat autorităţile, scafandri de la o echipă de protecţie a artei şi de la departamentul de arheologie subacvatică al ministerului au fost trimişi să investigheze. Monedele, care datează din prima jumătate a secolului al IV-lea, au fost găsite printre ierburile marine, nu departe de ţărmul nord-estic al insulei mediteraneene.
 
Data exactă a descoperirii iniţiale nu a fost dezvăluită de minister, dar a fost în apropierea oraşului Arzachena. Numărul monedelor recuperate până în prezent este încă în curs de stabilire, deoarece acestea sunt în curs de sortare. Se estimează că sunt cel puţin 30.000 de monede şi posibil chiar 50.000.
 
Monedele romane antice recuperate se numesc follis, o monedă de bronz introdusă în jurul anului 294 d.Hr. odată cu reforma monetară a fostului împărat roman Diocleţian.
 
În mod remarcabil, toate monedele se află într-o stare de conservare excepţională şi rară. Chiar şi cele câteva monede care au fost deteriorate au încă inscripţii lizibile, potrivit ministerului.
 
Luigi La Rocca, un oficial de la departamentul de arheologie din Sardinia, a recunoscut descoperirea ca fiind una dintre cele mai importante descoperiri de monede din ultima vreme, transmite The Guardian.
 
Acesta a declarat că este o dovadă în plus a bogăţiei şi importanţei patrimoniului arheologic păstrat sub fundul mării.
 
Potrivit ministerului, majoritatea monedelor au fost găsite într-o zonă nisipoasă, situată între albia subacvatică şi plajă, ceea ce sugerează prezenţa unor epave în apropiere.
 
O descoperire similară a fost făcută în Devon, în Marea Britanie, în 2013, când 22.888 de folii au ieşit din adâncuri. Această comoară excepţională de monede a fost găsită de Laurence Egerton la doar câteva sute de metri de locul unei vile romane şi al unei fortificaţii militare datând din secolele II-III.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici